Toelatingseisen lichte elektrische voertuigen per 2023

Laatste update 24 september 2021 Leestijd: 4 min

Er komen wettelijke eisen voor de toelating van lichte elektrische voertuigen (LEV) op de weg. De overheid heeft daarvoor een kader opgesteld, waarover de Tweede Kamer op 2 december debatteert. Daarin staat bijvoorbeeld dat e-steps worden toegelaten en dat er voor grotere elektrische bakfietsen een kenteken en vergunning komt. Het LEV-kader moet onder andere de verkeersveiligheid ten goede komen. De wetgeving gaat naar verwachting in op 1 januari 2023. Wat moet u weten als u deze voertuigen verkoopt of wilt verkopen?

Lichte elektrische voertuigen (LEV) zijn in opkomst, denk aan nieuwe typen elektrische bakfietsen voor goederen- of personenvervoer en e-steps. Er is nog geen goedkeuring om ze op de markt aan te bieden of ze vallen in de categorie bijzondere bromfietsen, zoals de Segway. 

Duidelijkheid over categorie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft samen met RDW en SWOV deze zomer een toelatingskader opgesteld voor al dit soort voertuigen, dat momenteel bij de Tweede Kamer ligt. Op 2 december gaat de Tweede Kamer in debat over dit ‘LEV-kader’ en aan de hand daarvan wordt wetgeving gemaakt en duidelijkheid gecreëerd over deze lichte elektrische voertuigen. Er worden in het kader eisen beschreven op het gebied van techniek, de gebruiker en de inpassing in het verkeer. Het streven is om het nieuwe LEV-kader per 1 januari 2023 in werking te laten treden. Het wordt na twee jaar geëvalueerd.

Belangrijk voor ondernemers

Het kader geeft duidelijkheid over welke huidige en toekomstige lichte elektrische voertuigen wel of niet zijn toegestaan op de weg en welke u dus wel en niet mag verkopen, en onder welke voorwaarden. Let op: de snorfiets en de bromfiets maken geen onderdeel uit van het LEV-kader. BOVAG zet in de lobby in op duidelijke, werkbare en logische regels voor ondernemers die deze (soms nieuwe) elektrische voertuigen willen gaan verkopen.

Hoe ziet het LEV-kader eruit?

Het opgestelde LEV-kader verdeelt de voertuigen in vier categorieën: 1a, 1b en 2a (goederenvervoer) en 2b (personenvervoer) en stelt eisen voor op drie niveaus (toelating in Nederland en toezicht, toelating tot de weg en gebruik op de weg) zoals de plaatjes onderaan deze pagina laten zien. 

Een aantal belangrijke zaken die in het kader staan: 
  • Grote elektrische bakfietsen worden gecontroleerd door de RDW voor ze de weg op mogen.
  • Alle lichte elektrische voertuigen mogen maximaal één meter breed zijn.
  • Maximaal acht kinderen kunnen mee als passagier in een voertuig categorie 2b voor personenvervoer.
  • Voor personen- en goederenvervoer is een rijbewijs AM nodig, geldt de minimale leeftijd van 18 jaar, heeft het voertuig een kenteken en geldt een verzekeringsplicht.
  • In kleine elektrische bakfietsen mag je maximaal twee kinderen meenemen.
  • E-steps en de grotere LEVs hebben een kenteken en moeten verzekerd zijn.
Voor de voertuigen die nu al (onder de huidige regels) rondrijden en onder het nieuwe kader komen te vallen, zullen alleen de gebruikerseisen gelden. 

LEV-categorieen.PNG

LEV.jpg

Kijk voor meer informatie op de website van RDW

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring