Minder snorfietsen en meer brommers verkocht

Laatste update 07 september 2021 Leestijd: 2 min

De gevolgen van het overheidsbesluit om volgende zomer een helm te gaan verplichten voor snorfietsers beginnen zich langzaamaan te manifesteren. Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat er tot en met augustus meer brommers werden verkocht dan een jaar geleden en juist minder snorfietsen.

Afgelopen maand ging het om 2.725 nieuwe bromfietsen, terwijl dat er een jaar eerder 1.964 waren, oftewel een stijging van bijna 40 procent. Ook in juli en juni werden er meer brommers verkocht dan een jaar eerder in die maanden. Tot en met augustus staat de verkoopteller daardoor op 14.640 stuks en dat is 4 procent meer dan in dezelfde periode in 2020. Bij de snorfietsen (vooralsnog zonder helmplicht) zien we een omgekeerd beeld. Hoewel de zomermaanden van 2020 als gevolg van corona uitzonderlijk hoge verkoopcijfers van meer dan 7.000 stuks per maand lieten zien, is de daling in augustus met ruim 40 procent aanzienlijk. Afgelopen maand werden er 4.295 nieuwe snorfietsen geregistreerd -nog altijd nagenoeg gelijk aan augustus 2019- en dat waren er een jaar eerder in augustus 7.448. Sinds afgelopen mei daalt het aantal nieuwe snorfietsen elke maand ten opzichte van vorig jaar. In de eerste 8 maanden telden we 39.810 nieuwe snorfietsregistraties en dat zijn er zo’n 2.000 minder dan een jaar geleden tot en met augustus. Desondanks zijn het qua snorfietsverkoop -op 2020 na- de beste eerste 8 maanden van een kalenderjaar sinds 2012.

Occasionverkoop daalt

De verkoop van tweedehands snorfietsen door de vakhandel stokt ook al enkele maanden. Dit jaar werd alleen in maart een plus genoteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder, waarbij opgemerkt moet worden dat showrooms in januari en februari door de lockdown gesloten waren. Tot en met augustus verkocht de vakhandel 24.730 snorfiets-occasions; ongeveer 3.000 stuks minder dan vorig jaar in die periode, oftewel een min van bijna 11 procent. Daarnaast werden er 12.701 gebruikte brommers (inclusief speed pedelecs) afgeleverd en dat is een daling van 3,5 procent in vergelijking met de eerste 8 maanden van 2020.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring