Meer geld naar EV-aanschafsubsidie voor particulieren

Laatste update 24 september 2021 Leestijd: 2 min

Het kabinet trekt in totaal 90 miljoen euro extra uit voor particulieren die een elektrische auto willen aanschaffen, zo werd daags na Prinsjesdag bekend. Dit wordt gecombineerd met het naar vóren halen in de tijd van subsidiegeld. Daardoor verviervoudigt het budget voor 2022, hoewel het subsidiebedrag per auto wordt verlaagd de eerder voorgenomen 3.700 euro naar 3.350 euro.

BOVAG is verheugd dat er gehoor is gegeven aan de oproep vanuit de sector om geld naar voren te halen en het budget uit te breiden. Het aantal te subsidiëren nieuwe auto’s gaat hiermee van zo’n 5.000 in de oorspronkelijke plannen naar meer dan 21.000. Afgelopen jaren was de subsidiepot al na enkele weken of zelfs dagen op. Met het budget voor 2022 kan de branche in elk geval maanden vooruit, zo is de verwachting. 

Alléén voor registratie in 2022

De kern van het probleem is hiermee echter nog niet opgelost; BOVAG vreest dat ook in 2022 de belangstelling vanuit particulieren groter zal zijn dan het aantal beschikbare subsidies. Met alle schokeffecten in de markt van dien zodra de subsidiepot op is. De échte oplossing zit volgens de sector in het opheffen van de jaarschotten. Maar daartoe heeft de politiek nog niet besloten. Overigens kan er alleen subsidie worden aangevraagd voor auto’s die na 1 januari 2022 worden tenaamgesteld. Ook het koop- of leasecontract mag niet eerder dan die datum zijn getekend. Particulieren die in 2021 een EV kochten of leaseten, maar toen voor hun subsidie achter het net visten, komen niet voor het subsidiepotje van 2022 in aanmerking. Dit in tegenstelling tot de ‘tombola’ die afgelopen januari nog plaatsvond voor iedereen die in 2020 achter het net had gevist.

Tabel-SEPP.PNG
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring