Coronamaatregelen vanaf 25 september: dit betekenen ze voor u

Laatste update 01 oktober 2021 Leestijd: 6 min

Vanaf zaterdag 25 september verdwijnt de 1,5 meter-maatregel. Het is dan niet meer verplicht om afstand te houden, al blijft het kabinet het dringend adviseren. Een coronatoegangsbewijs moet voor veiligheid zorgen op plaatsen waar het door het loslaten van de 1,5 meter drukker wordt. Wat dit voor u betekent zetten we voor u op een rij:

Laatste update: 23 september 2021 

Werkplaats

1,5 meter afstand houden in de werkplaats is niet meer verplicht, maar het mag wel en wordt nog steeds dringend geadviseerd. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven en dan is 1,5 meter de veilige afstand. Tijdens het werk zal het echter niet altijd mogelijk zijn om afstand te bewaren. BOVAG adviseert om het gesprek hierover met uw medewerkers aan te gaan. De keuze is aan u als ondernemer. Houd hierbij rekening met de wensen van het personeel.

Showroom en winkel

De bezoekersnorm die sinds 26 juni gold voor showrooms en winkels, namelijk 1 bezoeker per 5m2, komt vanaf 25 september te vervallen.  

Evenementen


Wat is een evenement?

Een evenement is volgens de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19 ‘een voor het publiek toegankelijke verrichting van vermaak, alsmede een herdenkingsplechtigheid, braderie, optocht op de weg, voorstelling of feest op een andere plaats dan in een woning of op een daarbij behorend erf of in een gebouw [....], wedstrijd, beurs of congres'. Publiek toegankelijke activiteiten op uw bedrijf, buiten of binnen, zoals een Paasshow of feestelijke (her)opening vallen bijvoorbeeld onder een evenement. Bij zulke evenementen bent u verplicht om bezoekers om een coronatoegangsbewijs te vragen.
 

Coronatoegangsbewijs

 • Vanaf 25 september is toegang voor volwassenen tot een evenement dat u organiseert alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs en een ID-bewijs. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats.
 • Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.
 • U als ondernemers bent verplicht uw bezoekers op een coronatoegangsbewijs te controleren. Gemeenten krijgen extra geld om hierop te handhaven. Hoe hoog de boete is als u niet controleert is nog onduidelijk.
 • Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Als organisator van een evenement is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.
 • De coronatoegangspas blijft in elk geval tot 1 november verplicht.
Aantal bezoekers en sluitingstijden
 • Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. 
 • Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. 
 • Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden. 
 • Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur.
Download hier de poster waarop de evenementenregels visueel zijn weergegeven.
 

Hoe werkt controle van coronatoegangsbewijzen (CTB's) aan de deur?

 • Sectoren die gebruik maken van CTB’s dienen bezoekers op een effectieve en veilige manier te controleren. 
 • Een identiteitscontrole is zeker verplicht; het vormt een belangrijke pijler voor effectief en veilig gebruik van CTB. 
 • Een CTB-controle gebeurt door met de CoronaCheck Scanner-app de QR-code van het CTB te scannen (deze kan zowel op papier als digitaal getoond worden):
  • Bij een groen scherm volgt een controle van het legitimatiebewijs en eventueel van het toegangskaartje of de reservering. Daarna mag de bezoeker toegelaten worden.
  • Bij een rood scherm mag de bezoeker niet toegelaten worden. Indien de controle niet aan deur heeft plaatsgevonden, dient de bezoekers gevraagd te worden de locatie te verlaten. 
 • De Coronacheck Scanner-app werkt op elke smartphone. Het scannen werkt eenvoudig. Voor meer informatie of voor het raadplegen van een helpdesk in het geval het scannen niet lukt, kijk op coronacheck.nl
 • Ondernemers hoeven dus geen apparatuur aan te schaffen.
Coronatoegangsbewijs en tankshops

Naast evenementen is de coronapas ook verplicht bij eet- en drinkgelegenheden. De shops/bakery van tankstations langs de hoofdwegen zijn uitgezonderd. Voor tankstations met een shop op andere locaties met enkel een afhaalfunctie is eveneens geen coronapas vereist. Bij tankstations waar men kan afhalen én ter plekke kan eten en drinken is wel een coronatoegangsbewijs verplicht.

Registratie vaccinatie

U mag uw werknemer vragen of hij/zij gevaccineerd is. Daar moet u dan wel een goede reden voor hebben. Dat kan in beginsel alleen als u een duidelijk plan heeft hoe te handelen als uw werknemer niet gevaccineerd is of hij/zij daarover geen mededeling wil doen. Uw werknemer hoeft op uw vraag geen antwoord te geven.

De vaccinatiestatus van medewerkers mag u overigens niet vastleggen of op een andere manier verwerken. Of een medewerker wel of niet gevaccineerd is, is namelijk een gegeven over de gezondheid en dus een bijzonder persoonsgegeven. Dit mag alleen verwerkt worden als daar een wettelijke grondslag voor is. De huidige wetgeving biedt deze mogelijkheid alleen aan de arbodienst of bedrijfsarts en niet aan werkgevers. Heeft een medewerker dus aangegeven dat hij al dan niet gevaccineerd is, dan mag u hier niets mee doen.

Alleen in de zorg mogen vaccinaties van medewerkers worden geregistreerd. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaf tijdens de persconferentie aan dat het kabinet onderzoekt of dit voor meer sectoren mogelijk kan worden.

Thuiswerken

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Werkgevers en werknemers maken zelf afspraken over een goede verdeling tussen werk en thuis.

Hoe verder?

Afhankelijk van het aantal ziekenhuis- en IC-opnames bekijkt het kabinet of maatregelen worden versoepeld dan wel aangescherpt.

Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring