Categorie CDE: Zo voldoet u tijdig aan de verplichte eisen voor lesbussen

Laatste update 02 september 2021 Leestijd: 6 min

Rij-opleiders moeten uiterlijk 1 januari 2023 aantonen dat hun lesbussen (categorie D-voertuigen) voldoen aan eisen omtrent de bijgeplaatste zitplaats voor de instructeur/examinator. Lesbussen dienen vanaf die datum bovendien voorzien te zijn van cruise control. In dit bericht leest u hoe u zorgt dat u tijdig aan de eisen voldoet.

CBR en RDW hebben in een steekproef vastgesteld dat veel lesbussen niet voldoen aan de wettelijke toelatingseisen voor wat betreft de bevestiging van de bijgeplaatste zitplaats, de bevestiging van de gordel en/of de inrichtingseisen voor de bus. Naar aanleiding hiervan hebben CBR en RDW samen met ministerie van Infrastructuur & Waterstaat bekeken hoe zij er voor kunnen zorgen dat lesbussen voldoen aan wettelijk eisen en aan aanvullende voertuigeisen (cruise control).

Verplichting vanaf 1 januari 2023

Afgesproken is dat alle lesbussen moeten voldoen aan de wettelijke eisen voor de bevestiging van de zitplaats voor de instructeur/examinator, de gordelbevestiging en gordel. Uw lesbus moet ook geregistreerd staan als lesvoertuig. U krijgt tot 1 januari 2023 de tijd om ervoor te zorgen dat uw lesbus voldoet aan deze eisen.

Wat moet u doen?

U leest hieronder wat u moet doen voor goedkeuring en registratie van uw lesbus. Afhankelijk van de inrichtingssituatie van uw lesbus kan dit traject enige tijd in beslag nemen. CBR en RDW raden u aan om hier zo snel mogelijk mee te beginnen.

Wettelijke eisen
Uitzondering bij beperkt aantal personen
APK
Hoe toont u aan dat uw lesbus voldoet aan de wettelijke eisen?
Wie doet de beoordeling?
Goedkeuring of afkeuring
Wat als de bus voor 1 januari 2023 niet voldoet aan de eisen?

Cruise control

Vanaf 1 juli 2021 moeten alle examenvoertuigen C en D voorzien zijn van cruise control. Voor examenvoertuigen categorie D (OV-bussen) geldt nog een uitzondering. Nu er duidelijkheid is over de zitplaats voor de instructeur/examinator, geldt een overgangsperiode tot 1 januari 2023 voor cruise control in de lesbus. Dit betekent dat vanaf die datum ook examenvoertuigen categorie D (OV-bussen) voorzien moeten zijn van cruise control.

Alle voertuigen 

De wijzigingskeuring en de daarop volgende vermelding in het kentekenregister geldt voor alle bussen die in gebruik zijn als lesvoertuig.

Vragen

Voor vragen kunt u mailen naar Lex Wierks van de Werkgroep CDE via lex@wierks.nl of bellen naar 06-53295389.

Meer informatie over het aanvragen van een wijzigingskeuring kunt u vinden op www.rdw.nl. Vragen over de RDW-keuring, de keuringskosten, test- en berekeningsmogelijkheden en de eisen en beoordeling hiervan, kunt u mailen aan RDW: info@rdw.nl. Vermeld in het onderwerp ‘Technische vraag lesbussen’.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring