De pagina wordt geladen...
Deze maand is er in de Uber-zaak door de rechter uitgesproken dat een bepaalde groep taxichauffeurs werknemers van Uber zijn. Zij werkten als zzp’ers, maar de rechter heeft daar een streep doorheen gezet. Uber is een platformdienst en dat kent de rijscholenbranche niet. Wel laat deze uitspraak zien dat het goed is om eens kritisch te kijken naar de zzp’ers in uw eigen bedrijf. Zijn zij wel zzp’ers?
Als u wil dat iemand werk voor u gaat uitvoeren, kan dat op verschillende manieren. U neemt deze persoon bijvoorbeeld als medewerker in dienst. Deze medewerker heeft op basis van de wet arbeidsrechtelijke bescherming en heeft via bepaalde afdrachten recht op sociale voorzieningen. Een andere mogelijkheid is dat u een zelfstandig ondernemer de opdracht geeft om werk voor u te doen. Die ondernemer (zzp’er) mist de sociale voorzieningen en bescherming.
In de huidige regelgeving (Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties)) bent u gezamenlijk verantwoordelijk om te beoordelen welke werkrelatie u met elkaar heeft. Er is sprake van een arbeidsovereenkomst als er van de volgende elementen sprake is:
Een rijinstructeur die zich mag laten vervangen, hoeft het werk niet persoonlijk te doen. Dat element wijst op een zzp’er. Maar als deze persoon vakantiegeld van u krijgt, neigt dat weer naar een dienstverband. De vraag of iemand onder gezag staat is ook een belangrijk element. Mag iemand zijn eigen werktijden bepalen of zijn die door het bedrijf bepaald? Alle omstandigheden van de werkrelatie zijn belangrijk voor de vraag of iemand medewerker of zelfstandige is. En dat maakt het soms best lastig.
De bedoeling van de huidige wetgeving was om hier duidelijkheid over te geven, maar dat is onvoldoende gebeurd. De politiek is aan zet om met verbeterde wetgeving te komen. Tot die tijd wordt alleen bij kwaadwillendheid gehandhaafd door de Belastingdienst.
Om te helpen met het bepalen of iemand een zzp’er of een werknemer is, is de overheid met een pilot gestart. Doel van deze online vragenlijst is om inzicht te geven of er in een bepaalde situatie sprake is van een arbeidscontract of dat u een zelfstandige kunt inhuren. Deze webmodule is gemaakt voor opdrachtgevers. Op deze website vindt u meer informatie over deze pilot en treft u de link naar de webmodule, zodat u inzicht krijgt in uw eigen situatie.
Heeft u vragen over het werken met een zpp’er? Stel uw vraag dan aan BOVAG Ledenadvies via 030 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.