Recyclingbijdrage auto’s daalt volgend jaar met 5 euro

Laatste update 15 oktober 2021 Leestijd: 3 min

De recyclingbijdrage voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens per 1 januari 2022 is € 25,-. Dat hebben RAI Vereniging en ARN bekendgemaakt. De huidige recyclingbijdrage is € 30,-. De daling van € 5,- is mogelijk doordat de bijdrage sinds mei 2021 voor alle auto’s en lichte bedrijfswagens geldt die een Nederlands kenteken krijgen, en dus ook voor geïmporteerde voertuigen. Daardoor kan de bijdrage per voertuig omlaag. 

De recyclingbijdrage op auto’s maakt het mogelijk om aan de wettelijke verplichting van minimaal 95% autorecycling inclusief hergebruik te voldoen. Alle afgedankte auto’s in Nederland worden duurzaam gerecycled en vrijwel alle restmaterialen worden nuttig toegepast. Autodemontagebedrijven, shredderbedrijven en recyclingbedrijven hebben in de afgelopen jaren gezamenlijk een recyclingpercentage van ongeveer 98% bereikt. 

Daling beheerbijdragen Li-ion aandrijfbatterijen 

De beheerbijdragen die deelnemende auto-importeurs aan ARN betalen voor inzameling en recycling van Li-ion batterijen uit hybride en vol-elektrische auto’s gaan komend jaar fors omlaag. De daling bedraagt circa 50%, afhankelijk van het gewicht van de batterij. De belangrijkste reden hiervan is dat de gemiddelde levensduur van een batterij op basis van de huidige inzichten langer is dan verwacht. Er komen daardoor minder en later aandrijfbatterijen terug voor recycling dan waarmee eerder rekening is gehouden. Dat betekent dat de kosten voor inzameling en recycling pas veel later worden gemaakt. Bovendien nemen over deze langere periode de recyclingkosten naar verwachting af door technologische ontwikkelingen en schaalvergroting. Om die reden kunnen de beheerbijdragen die deelnemende importeurs aan ARN betalen voor aandrijfbatterijen die zij op de markt brengen omlaag. Klik hier voor meer informatie. 

Landelijk dekkend netwerk

ARN verzorgt in samenwerking met de RAI Vereniging de jaarlijkse verslaglegging aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu en zorgt voor een landelijk dekkend netwerk met bedrijven waar de eindgebruiker zijn auto of startaccu kosteloos kan inleveren. Kijk voor meer informatie op: arn.nl/auto-inleveren/inleverpunten. Garagebedrijven kunnen aandrijfbatterijen aanmelden op arn.nl/batterijen

Ongewijzigde beheerbijdrage voor loodzuur en NiMH startaccu’s en aandrijfbatterijen 

De beheerbijdrage voor loodzuur en NiMH startaccu’s en aandrijfbatterijen zijn in 2022 ongewijzigd ten opzichte van 2021: € 0,05 (excl. btw). 

ARN is in 1995 als ‘Auto Recycling Nederland’ opgericht door vier marktpartijen uit de autobranche: BOVAG, FOCWA, RAI Vereniging en Stiba. Met als doel: Nederland helpen te voldoen aan de Europese normen en autorecycling op verantwoorde en hoogwaardige wijze mogelijk te maken.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring