ABN AMRO beperkt cash afstorten tot 10 procent omzet

Laatste update 15 oktober 2021 Leestijd: 3 min

ABN AMRO heeft BOVAG laten weten dat het per 1 november 2022 de regel hanteert dat zakelijke klanten uit de automotive nog maximaal tien procent van hun omzet (die via de bank loopt) als cash mogen afstorten bij deze bank. In de praktijk lijkt dat voor verreweg de meeste BOVAG-bedrijven die met ABN AMRO werken geen grote problemen op te leveren. Voor nieuwe klanten geldt de maatregel per direct.

ABN AMRO schrijft vandaag op de website: "Het uitgangspunt is dat cash-stortingen van automotive klanten op hun ABN AMRO rekening maximaal 10% van de omzet mogen uitmaken. Verreweg het grootste deel van de automotive klanten zit al binnen deze 10%-norm, maar er is ook een groep die nog een stap te maken heeft. ABN AMRO biedt deze ondernemers alternatieven. Opties om contante stortingen te verlagen, zijn onder andere het werken met een betaalautomaat of met Tikkie Zakelijk, en het stimuleren van klanten om een girale overboeking te doen. Vanaf 1 november volgend jaar wordt voor bestaande klanten in de automotive sector de 10%-grens de norm om bij ABN AMRO klant te kunnen blijven. Voor nieuwe klanten uit de sector geldt deze norm al. In andere sectoren zoals bijvoorbeeld de metaalhandel gaan klanten op een soortgelijke manier worden gestimuleerd om meer gebruik te maken van digitale betaalmogelijkheden."

Lees hier het volledige artikel op de website van de ABN AMRO.

In gesprek

Sinds banken de duimschroeven qua cash- en financieringsbeleid aandraaien voor autobedrijven, is BOVAG in gesprek gegaan met de betreffende grootbanken, de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) en met de politiek. Bedrijven in de branche werden door een aantal maatregelen overvallen en kwamen daardoor ook in de problemen. Denk aan het stoppen met afstorten van cash door de Rabo en de mededeling dat autobedrijven onder vijftig miljoen omzet geen financiering meer zouden kunnen krijgen. Wat betreft dat laatste heeft de politiek inmiddels ingegrepen bij monde van minister Hoekstra van Financiën. Daarnaast is er recent kamerbreed een motie aangenomen die stelt dat cash betalingen te allen tijde mogelijk moeten zijn voor consumenten.

Malafide

Aan de andere kant is met BOVAG prima te praten over uitfaseren van cashbetalingen in de autobranche, om malafide praktijken uit te bannen. Maar dat moet wel via de weg der geleidelijkheid gebeuren. En in overleg met de branche. BOVAG is tevreden dat ABN AMRO deze handschoen oppakt en vooraf ons deelgenoot heeft gemaakt van hun voornemen. Die maatregel lijkt bovendien behapbaar voor de branche. In tegenstelling tot het per direct en rigoureus stoppen met aannemen van sealbags, bijvoorbeeld.

BOVAG heeft bij ABN AMRO aangegeven beschikbaar te zijn om te helpen met eventuele probleemgevallen: bedrijven die mogelijk moeite hebben om tijdig aan de nieuwe regel te voldoen.

BOVAG-ondernemers die vragen hebben over deze maatregel of over de bankenlobby van BOVAG, kunnen bellen met BOVAG Ledenadvies: 030-6595300.


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring