Stel op tijd de collectieve vakantiedagen voor 2022 vast 

Laatste update 05 november 2021 Leestijd: 3 min

U kunt uw medewerkers niet zomaar verplichten om vakantiedagen op te nemen, tenzij daar schriftelijk afspraken over gemaakt zijn. Vaststelling van vakantie gebeurt vaak in overleg met de medewerker. De cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf, de cao voor Tankstations en Wasbedrijven en de cao voor het Carrosseriebedrijf biedt u echter de mogelijkheid om collectieve verlofdagen vast te stellen. Ook als u een rijschool heeft en niet onder een cao valt is dit mogelijk. Hoe werkt dit en waar moet u op letten? 

Cao MvT 

Jaarlijks kunt u na overleg met de OR, personeelsvertegenwoordiging of werknemersdelegatie maximaal drie collectieve verlofdagen vaststellen waarop alle medewerkers vrij zijn. Deze dagen worden afgeschreven van het vakantiedagensaldo van het personeel. De cao schrijft voor dat deze dagen zo snel als mogelijk moeten worden vastgesteld. 
 
U kunt ook een collectieve aaneengesloten vakantie vaststellen. Deze vakantie valt tussen 30 april en 1 oktober en duurt 21 kalenderdagen of meer. Wanneer vanwege het bedrijfsbelang een vakantie van 21 of meer kalenderdagen niet mogelijk is, dan mag de aaneengesloten vakantie ook 14 kalenderdagen zijn. Wilt u hiervan gebruikmaken? Dan moet de collectieve aaneengesloten vakantie vóór 1 januari zijn vastgesteld na overleg met de OR, personeelsvertegenwoordiging of werknemersdelegatie.   

Cao T&W 

Als uw bedrijf onder de cao voor tankstations en wasbedrijven valt dan kunt u een collectieve aaneengesloten vakantie vaststellen. Volgens de cao moet u dit doen voor 1 januari. Hiervoor is wel overleg met het medezeggenschapsorgaan of de werknemersdelegatie nodig. De aaneengesloten vakantie valt tussen 30 april en 1 oktober en duurt 14 of meer kalenderdagen, tenzij het bedrijfsbelang zich daartegen verzet. 

Cao Carrosseriebedrijf 

Jaarlijks kunt u na overleg met de OR, personeelsvertegenwoordiging of de werknemersdelegatie maximaal drie collectieve verlofdagen vaststellen waarop alle medewerkers vrij zullen zijn. Deze dagen worden afgeschreven van het vakantiedagensaldo van het personeel. De cao schrijft voor dat deze dagen zo snel als mogelijk moeten worden vastgesteld. 
 
Vóór 1 januari kunt u ook een collectieve aaneengesloten vakantie vaststellen na overleg met het medezeggenschapsorgaan of de werknemersdelegatie. Deze vakantie valt tussen 30 april en 1 oktober en duurt 21 of meer kalenderdagen. Het is mogelijk dat het bedrijfsbelang zich verzet tegen een aaneengesloten vakantie van 21 of meer kalenderdagen. In dat geval duurt de vakantie ten minste 14 kalenderdagen. 

Rijscholen 

Voor rijscholen geldt geen cao. Maar het is ook daar mogelijk om in de arbeidsovereenkomst of het personeelsreglement op te nemen dat de werkgever verplichte vrije dagen mag aanwijzen en hoeveel dagen dit zullen zijn. Deze verplichte vrije dagen gaan van het vakantiedagensaldo van de medewerker af. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal vrije dagen dat de werkgever mag inroosteren. 

Vragen? 

Heeft u vragen over het vaststellen van verplichte vrije dagen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring