RDW: garagedeur mag open bij controle met wielspelingsdetector

Laatste update 24 november 2021 Leestijd: 2 min

Na overleg met BOVAG en andere branchepartijen heeft RDW besloten dat het vanaf 2023 bij APK1- en APK3-keuringen is toegestaan de garagedeuren te openen tijdens het beoordelen van de wielophanging met een spelingsdetector.

Vanaf 20 mei 2023 is een spelingsdetector verplicht bij de beoordeling van de wielophanging tijdens APK1- en APK3-keuringen. In sommige garages is er echter onvoldoende ruimte om een voertuig genoeg naar voren of naar achteren te plaatsen om alle assen te kunnen beoordelen. Dat is nodig omdat de spelingsdetectoren op een vaste plek in de werkplaats zijn gemonteerd. Doordat RDW het toestaat de garagedeur te openen om voldoende ruimte te maken voor de controle, is dat dreigende probleem opgelost.

RDW stelt wel een aantal voorwaarden. Zo gelden tijdens de beoordeling met een open deur de veiligheids- en Arbo-eisen, evenals de regels voor vrije ruimte en vluchtwegen. Als het tijdens de controle noodzakelijk is dat de deur geopend is, moet na het sluiten van de deuren worden voldaan aan de eis van verwarming. De verwarming moet van een dusdanige capaciteit zijn dat de ruimte na het openen van de deuren voldoende verwarmd is en blijft. De apparatuur dient te worden gebruikt binnen het door de fabrikanten opgegeven temperatuurbereik van deze apparatuur.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring