Avondlockdown vanaf zondag 28 november: wat betekent dat voor u?

Laatste update 26 november 2021 Leestijd: 4 min

Niet-essentiële winkels zoals showrooms en fietszaken moeten vanaf zondag 28 november om 17.00 uur sluiten. Dit maakte het demissionaire kabinet vanavond bekend tijdens de persconferentie. Daarmee wordt de gedeeltelijke lockdown iets uitgebreid en verlengd tot in ieder geval 19 december. Essentiële winkels en dienstverlening zoals tankstations en werkplaatsen mogen na 17.00 uur open blijven. Rijscholen mogen na 17.00 uur geen lessen meer aanbieden. 

De maatregelen, die gelden vanaf zondag 28 november 17.00 uur tot in ieder geval 19 december 5.00 uur:
  • Niet-essentiële winkels (waaronder showrooms) mogen tot 17.00 uur open blijven. De eerder aangekondigde basismaatregelen blijven daarbij van kracht. Werkplaatsen vallen onder de essentiële dienstverlening en mogen na 17.00 uur openblijven. Klanten mogen na die tijd hun auto afhalen bij de werkplaatsreceptie. De werkplaats moet wel strikt gescheiden zijn van uw verkoopactiviteiten.
  • Tankstations inclusief hun shops mogen de normale openingstijden blijven aanhouden. Voor horeca bij tankstations geldt nog steeds: ligt uw tankstation langs de snelweg, dan moeten uw bezoekers in de binnenruimte een mondkapje op maar hoeven zij geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Ligt uw tankstation niet langs de snelweg, dan moet u de klanten die gaan zitten en wat gaan eten om een coronatoegangsbewijs vragen. Daarbij geldt ook dat deze klanten een mondkapje op moeten bij verplaatsing én de 1,5 meter aan moeten houden. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
  • Contactberoepen: rijscholen mogen tot 17.00 uur rijlessen geven. Dat geldt voor zowel particuliere als beroepsmatige lessen. Theorielessen voor particulieren zijn toegestaan tot 17.00 uur. Meer informatie over de maatregelen voor rijscholen.

1,5 meter

Vanaf aanstaande zondag geldt de 1,5 meter verplichting nog strikter. Houd er rekening mee dat deze vanaf zondag overal geldt. Dit betekent een bezoekersnorm op basis van 1,5 meter capaciteit, dat is circa 1/3 van normale capaciteit ofwel 1 persoon per 5m2. Die verplichting wordt opgelegd aan individuen. Een winkelier of werkgever moet het mogelijk maken voor personen om de 1,5 meter na te leven. Daarnaast is er een mondkapjesplicht in winkels. 

Quarantaineplicht

De quarantaineregels zijn aangescherpt. Als u zelf coronaklachten heeft of een van uw huisgenoten is positief getest dan heeft u een quarantaineplicht, ook al bent u gevaccineerd. Dat betekent dat u bij een positieve test 7 dagen thuis moet blijven. Als een huisgenoot corona heeft, gaat u 5 dagen in quarantaine en mag u pas na een negatieve test weer naar buiten. 

Steunmaatregelen

Op dit moment is bekend dat de TVL- en NOW-regeling worden doorgezet. We verwachten u komende dinsdag te kunnen informeren over de exacte details.

2G/3G-beleid

Er is nog geen definitief besluit genomen over het 2G/3G-beleid (alleen toegang voor wie gevaccineerd, genezen of getest is) of het toepassen van het coronatoegangsbewijs (CTB) in niet-essentiële winkels zoals showrooms. Daar wordt de komende weken meer over bekend. 

Basisregels 

Het advies om volledig thuis te werken wordt strikter en uitgebreid met een binnenlands reisadvies ‘blijf zoveel mogelijk thuis’. Ook blijft het mondkapje verplicht in publieke binnenruimten zoals winkels. Daarnaast blijven de basisregels gelden: was vaak en goed uw handen, zorg voor en houd 1,5 meter afstand, blijf thuis bij klachten en laat u direct testen, en zorg voor voldoende frisse lucht. 

Vervolg

Dinsdag 14 december wordt de situatie opnieuw bekeken. 

Protocol en FAQ’s

BOVAG actualiseert het coronaprotocol en de veelgestelde vragen de komende dagen. Heeft u vragen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00. 

Download de poster ‘Veiligheid voorop voor ondernemers’:

    No data found

Download de poster over mondkapjes:

    No data found

Samenvatting van de coronaregels


Kijk voor meer informatie over de maatregelen van de Rijksoverheid op rijksoverheid.nl/coronavirus.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring