Anderhalve meter afstand vanaf morgen weer verplicht

Laatste update 23 november 2021 Leestijd: 2 min

Iedereen die niet uit hetzelfde huishouden komt, moet vanaf vanavond 0.00 uur november weer verplicht anderhalve meter afstand houden van anderen. Deze maatregel was eerder een dringend advies, maar is vandaag door het demissionaire kabinet omgezet in een verplichting voor iedereen van achttien jaar en ouder. Alleen op plaatsen waar het coronatoegangsbewijs vereist is, mag de anderhalve meter worden losgelaten.

Vanaf 24 november hebben politie en boa’s weer de bevoegdheid om te handhaven op de anderhalvemeter-regel. Een overtreding kost eerst een waarschuwing en daarna 95 euro. Uitzonderingen op deze regel gelden voor mensen die op hetzelfde adres wonen en op plekken waar het coronatoegangsbewijs vereist is. Een andere uitzondering geldt voor plekken waar voldoende afstand houden niet mogelijk is, daar geldt een mondkapjesplicht.

Geen maximum in showrooms en winkels

Voor winkels of showrooms is geen maximaal aantal bezoekers bepaald. Ondernemers moeten de klant op de anderhalvemeter-regel (en het mondkapje) wijzen. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de klant het na te leven, u hoeft als ondernemer niet te handhaven. 

Quarantaineplicht

De quarantaineplicht voor huisgenoten is weer aangetrokken. Vanaf nu geldt dat huisgenoten, ook als zij gevaccineerd zijn, direct in quarantaine moeten wanneer een van hen corona heeft. Bent u beschermd? Dan gaat u in quarantaine (blijft thuis) en u laat zich 5 dagen na de testdatum van uw huisgenoot testen bij de GGD. Is de test van dag 5 negatief? Dan stopt de thuisquarantaine. 
Wanneer u niet beschermd bent, blijft u thuis en laat u zich zo snel mogelijk én 5 dagen na het laatste contact met uw huisgenoot testen. Is de test van dag 5 negatief? Dan stopt de thuisquarantaine. 

Basisregels

Tot slot doet het demissionaire kabinet een oproep aan iedereen om zich strikt te houden aan de basisregels:

basisregels-12nov-2021.jpeg
 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring