Minister moet alternatieven onderzoeken voor CBR-maatregelen, ook coronarooster is een optie

Laatste update 17 mei 2021 Leestijd: 2 min

De Tweede Kamer draagt minister Cora van Nieuwenhuizen (I&W) op om samen met het CBR en de branche alternatieven te onderzoeken om de examenachterstanden weg te werken. Ook een coronarooster behoort wat de Kamer betreft tot de mogelijkheden. BOVAG is blij dat de Kamer oog heeft voor de zorgen van de branche en denkt graag mee over alternatieve oplossingen.

Tijdens een debat in de Kamer op 19 april lieten diverse partijen zich, mede door de inzet van BOVAG, al kritisch uit over de voorgenomen maatregelen van het CBR. Zo vroegen CDA (Jaco Geurts) en VVD (Peter de Groot) de minister in een motie op om na te gaan of deze acties niet averechts werken en om samen met het CBR en de branche alternatieve oplossingen te onderzoeken. Hierbij wordt gedacht aan het overhevelen van het inleidende gedeelte van een examen naar de rijinstructeur en het inzetten van een collegiale toets of het afnemen van de tussentijdse toetsen door ervaren rijinstructeurs. De voltallige Kamer steunt deze motie.

Coronarooster

CDA (Geurts), VVD (De Groot) en SGP (Chris Stoffers) verzochten de minister ook om een coronarooster te onderzoeken: het inkorten van de voor- en nagesprekken met 6 minuten om de capaciteit van examinatoren zo te verhogen. Voor deze motie is een ruime meerderheid in de Kamer.

Nog twee weken

De minister zal in de komende twee weken aan de slag moeten met de twee aangenomen moties. Het CBR wil de maatregelen namelijk vanaf 1 juni trapsgewijs invoeren, als blijkt dat het slagingspercentage uiterlijk 31 mei niet voldoende is verbeterd. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring