TONK: extra ondersteuning bij financiële nood in maart aan te vragen bij gemeente

Laatste update 04 maart 2021 Leestijd: 2 min

Heeft u ondanks het steunpakket van de overheid financiële problemen? Voor mensen met een grote terugval in hun inkomen, die noodzakelijke kosten zoals woonlasten moeilijk kunnen betalen is er een nieuwe overheidsregeling. De zogenaamde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) voor huishoudens in financiële nood kan vanaf maart via de gemeente aangevraagd worden. De regeling is ook beschikbaar voor ondernemers. 

U kunt door de coronacrisis te maken hebben met een onvoorzienbare, onvermijdelijke en plotselinge terugval in uw inkomen. Daardoor kunt u in problemen raken met de betaling van noodzakelijke kosten, waaronder woonlasten. Denk aan huur, aflossing hypotheek, hypotheekrente, servicekosten, kosten voor gas, water en licht en gemeentebelastingen.

De TONK-regeling is er voor de volgende situaties:

  • Nog wel inkomen uit werk, maar tegelijkertijd een dusdanige terugval in inkomsten met gevolg dat noodzakelijke kosten niet meer kunnen worden voldaan. 
  • Teruggevallen op een uitkering en daardoor dusdanig achteruit gegaan in inkomsten, dat noodzakelijke kosten niet meer kunnen worden voldaan. 
  • Één of beide partners hebben geen inkomen uit werk meer en ook geen recht op een uitkering, met een dusdanige terugval in inkomsten dat noodzakelijke kosten niet meer kunnen worden voldaan. 

Aanvragen

De overheid biedt de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten aan via de gemeenten. De verwachting was dat per 1 maart de subsidie aangevraagd zou kunnen worden, maar dit is nog niet officieel bekendgemaakt. Dat kan betekenen dat uw gemeente er nog niet klaar voor is. Heeft uw gemeente het TONK-loket nog niet geopend en heeft u te maken met financiële problemen, neem dan contact op met uw gemeente voor hulp. De TONK-regeling geldt van 1 januari tot 30 juni 2021. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring