Nieuw platform zorgt voor gelijk speelveld voertuigdata

Laatste update 31 maart 2021 Leestijd: 2 min

BOVAG heeft samen met vele andere, internationale belangenorganisaties binnen de coalitie AFCAR de Europese Unie opgeroepen om een voorstel over te nemen dat veilige toegang tot voertuigdata en keuzevrijheid voor de consument regelt. Met een gezamenlijk ‘Secure On-board Telematics Platform’ (S-OTP) zet de coalitie uiteen hoe dit gegarandeerd kan worden.

S-OTP ligt in lijn met de ambitieuze doelstellingen van de EU om innovatie te bevorderen en wetgeving op te stellen die bijdraagt aan de moderne economie. Het plan houdt rekening met strenge eisen op het vlak van cybersecurity, onder meer door certificering van service providers en een robuuste benadering voor de ontwikkeling van veilige applicaties, die bijvoorbeeld door consumenten in hun voertuig kunnen worden geïnstalleerd.

Gelijk speelveld

AFCAR bestaat uit zowel branche- als consumentenorganisaties en BOVAG is via de Europese koepel Cecra hierin vertegenwoordigd. Met de komst van de ‘connected car’ is het uitgangspunt van S-OTP dat er een gelijk speelveld ontstaat en toegang tot de voertuigdata niet oneigenlijk geblokkeerd wordt. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op service providers (veelal MKB-ers) en kunnen profiteren van innovatieve, competitieve en betaalbare service en producten op het vlak van mobiliteit, verkeersveiligheid en duurzaamheid. De kenmerken van het gezamenlijke platform S-OTP zijn dan ook:

  • De consument heeft volledige controle over wie er toegang heeft tot de voertuigdata;
  • Een duidelijke scheiding van taken, met een vrij beheer van toegangscontrole voor alle service providers, inclusief voertuigfabrikanten;
  • Geen gemonitorde en verstoorde communicatie tussen de ‘in-vehicle’ services en de ontvanger;
  • Onafhankelijk contact met de consument en het aanbieden van diensten zonder tussenkomst van de voertuigfabrikant;
  • Gestandaardiseerde toegang tot het ‘in-vehicle’ netwerk met veilige software voor communicatie met het voertuig;
  • De mogelijkheid om veilig met de berijder te communiceren via de in het voertuig bestaande interfaces (HMI).

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring