De pagina wordt geladen...
Legt een deurwaarder beslag op een voertuig, dan moet hij dit vanaf 1 april registreren in het kentekenregister. Het voertuig is tijdens het beslag niet meer verhandelbaar. Een erkend bedrijf kan het voertuig niet meer in bedrijfsvoorraad opnemen.
Tienduizenden keren per jaar legt een deurwaarder beslag op een voertuig. Eerder moest hij daarvoor het voertuig daadwerkelijk zien. Vanaf 1 april kan hij bij de RDW ook alleen administratief beslag leggen. De deurwaarder hoeft de deur dan niet meer uit. In het kentekenregister komt een zogeheten tenaamstellingsblokkade te staan. Neemt hij het voertuig fysiek in beslag, dan registreert hij het beslag ook in het kentekenregister.
Een deurwaarder legt beslag op een voertuig om het voertuig te verkopen en met het geld openstaande schulden van de eiser te betalen. Voorheen kon een voertuig waarop beslag is gelegd, gewoon overgeschreven worden. In de nieuwe situatie leidt het beslag echter tot een tenaamstellingsblokkade. De eigenaar kan het voertuig dan niet meer zelf verkopen.
Erkende bedrijven kunnen een voertuig waarop beslag is gelegd niet meer via Online Registratie Bedrijfsvoorraad (ORB) in bedrijfsvoorraad nemen. Het erkende bedrijf krijgt dan een melding dat het voertuig niet tenaamgesteld kan worden. Via andere kanalen van de RDW, zoals de Online Voertuig Informatie, is te zien dat er een tenaamstellingsblokkade op het voertuig zit. Bij het item ‘Tenaamstellen mogelijk’ staat dan een ‘nee’. Zo wordt de koper beschermd tegen een eigenaar die zijn auto met een beslag erop wil verkopen. Heft de deurwaarder het beslag op, dan verdwijnt de tenaamstellingsblokkade en kan de eigenaar het voertuig weer verkopen.
Met deze nieuwe dienst treedt het laatste deel van de wet in werking die het beslag- en executierecht herziet. Deze wet maakt onderdeel uit van de Brede Schuldenaanpak van de overheid. Die heeft tot doel heeft om de schuldenproblematiek terug te dringen. Verschillende partijen binnen de overheid werken samen bij preventie, snelle en effectieve schuldhulpverlening en een zorgvuldige, maatschappelijk verantwoorde incasso. De RDW voert deze maatregel door in opdracht van het ministerie van Justitie & Veiligheid (J&V).
Meer informatie vindt u in
op de website van het ministerie van Justitie & Veiligheid.