Dealerverenigingen PSA naar rechter om toepassing Franchisewet

Laatste update 26 maart 2021 Leestijd: 2 min

De dealerverenigingen van de merken Citroën, DS en Peugeot (VGPCN) en van Opel (VODN) stappen naar de rechter, omdat zij vinden dat hun importeur/fabrikant de Franchisewet moet toepassen op de relatie met de dealers. BOVAG voegt zich in deze zaak, mede vanwege het grote belang voor andere dealers in de mobiliteit. 

De dealerverenigingen stellen dat de dealercontracten en de contracten voor erkend reparateur van hun leden onder de nieuwe, door BOVAG bepleite Franchisewet vallen. De importeurs van Citroën, DS, Peugeot en Opel ontkennen dat desgevraagd expliciet. Aangezien deze importeurs bij hun standpunt blijven en de Franchisewet niet willen toepassen op hun relatie met dealers, waardoor dealers de dwingendrechtelijke bescherming van de Franchisewet mislopen, rest voor de dealerverenigingen nu de gang naar de rechter. Deze wordt gevraagd om een zogenaamde 'verklaring voor recht' dat de dealerovereenkomst een franchiseovereenkomst is. De dealerverenigingen verwachten dat de rechter zal bepalen dat een dealercontract als dat van Citroën, DS, Peugeot en Opel onder de Franchisewet geschaard moet worden. De betreffende importeurs zullen, om compliant te zijn met de Nederlandse wetgeving, de Franchisewet dan na moeten leven in hun relatie met dealers. 

Rendabele bedrijfsvoering

BOVAG steunt de stap van de dealerverenigingen met raad en daad. Belangrijke besluiten worden steeds vaker eenzijdig door de fabrikant genomen en opgelegd zonder rekening te houden met de gerechtvaardigde belangen van de dealers. Daardoor wordt het voor dealers steeds moeilijker - en in sommige gevallen zelfs onmogelijk - om nog een rendabele bedrijfsvoering te realiseren.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring