CBR wijzigt reserveringsregels praktijkexamens: B-examens vanaf 2 april alleen op naam

Laatste update 19 maart 2021 Leestijd: 5 min

Vanwege de lange reserveringstermijnen heeft CBR besloten de regels voor reserveringen te wijzigen voor de praktijkexamens. Zo kunnen vanaf 2 april 2021 praktijkexamens B alleen nog op naam worden gereserveerd. Reeds gekochte naamloze examenplekken vanaf 1 juni 2021 worden teruggenomen door het CBR. “Dit besluit is ná en niet ín overleg met BOVAG genomen”, licht Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen toe. “We steunen niet alle wijzigingen, maar begrijpen de keuzes wel.” CBR erkent dat niet aan alle bezwaren van de branche tegemoet is gekomen.

De wijzingen van de reserveringsregels gelden voor de praktijkexamens auto (B), motor voertuigbeheersing (AVB), motor verkeersdeelneming (AVD), bromfiets (AM2), brommobiel (AM4) en auto met aanhangwagen (BE). “Met de aanpassingen hopen we de reserveringstermijnen in heel Nederland weer beheersbaar te krijgen. Ook willen we de examenplekken zo goed mogelijk benutten in de genoemde examencategorieën, met gelijke kansen voor grote en kleine rijscholen. Dit geldt voor alle examenplaatsen met daarbij de AM2- en AVB-plaatsen van opleiders”, schrijft het CBR. 

De nieuwe spelregels zijn:

Alle B-examens op naam

Vanaf 2 april 2021 moet u alle praktijkexamens B op naam reserveren. Tot en met 31 mei 2021 kunt u de al gekochte naamloze examenplekken nog benutten. Dat kan door ze vier weken voor de betreffende examendatum op naam te zetten. De gekochte naamloze examenplekken vanaf 1 juni 2021 worden teruggenomen door het CBR. 

AM2, BE, AVB en AVD op naam

Vanaf 2 april 2021 moeten naamloos gekochte examenplekken bij AM2, BE, AVB en AVD binnen 4 weken voor de examendatum op naam worden gezet. Anders worden die plekken geëtaleerd in het systeem. Tot en met 1 april 2021 staat deze periode nog op 1 week voor de examendatum.

Quotum AM2, BE, AVB en AVD

Met ingang van 2 april 2021 verandert het quotum voor het kopen van naamloze examenplekken voor AM2, BE, AVB en AVD. Voor elk van deze examencategorieën wordt het nieuwe quotum 5% (in plaats van 20%), met een minimumaantal van 2 examens (in plaats van 10 examens). Van dit aantal examens mag maximaal de helft in één kalendermaand worden gereserveerd.

Heeft u op 2 april 2021 meer naamloze examenplekken dan het nieuwe quotum? Dan kunt u ze tot en met 31 mei nog benutten, door ze 4 weken voor de betreffende examendatum op naam te zetten. U kunt er dan geen nieuwe naamloze plekken bij kopen. Vanaf 1 juni 2021 neemt het CBR de naamloze examenplekken terug die boven het quotum van 5% uitkomen. Te beginnen met de plekken die het verst in de toekomst liggen.

Kosteloos annuleren bij B, AM2, BE, AVB en AVD

Vanaf 2 april 2021 kunt u examens buiten de 4 weken voor de examendatum kosteloos annuleren in de categorieën B, AM2, BE, AVB en AVD.

Wisselen bij B, AM2, AM4, BE, AVB en AVD

Het blijft mogelijk om kandidaten te wisselen in de categorieën B, AM2, AM4, BE, AVB en AVD. Dat kan maximaal 4 keer in dezelfde categorie: 2 keer op eigen initiatief van de kandidaat en 2 keer meewerkend met een andere kandidaat.

Machtigen voor AM2 en AM4

Vanaf 2 april 2021 moet een kandidaat u ook bij AM2 en AM4 machtigen om examens voor hem te reserveren. Voor de andere examencategorieën geldt dit al. Tot en met 31 mei 2021 kunt u nog een reservering maken voor een AM2- of AM4-kandidaat zonder machtiging. Daarna kan dit niet meer. Daarom adviseren we u om uw kandidaten zo snel mogelijk een machtiging te laten afgeven via Mijn CBR. 

De examens die u zonder machtiging al heeft gereserveerd voor de periode vanaf 1 juni 2021, gaan gewoon door. Als u deze examens wilt veranderen, heeft u alsnog een machtiging nodig van de betreffende kandidaten.

Bestedingsruimte

Om u in de lockdownperiode tegemoet te komen, had het CBR de termijn van de bestedingsruimte op de rekening-courant tijdelijk aangepast: van de gebruikelijke 2 weken voor de examendatum naar nul dagen. Dit draaien we langzaam terug naar de normale situatie. Vanaf 30 april is de termijn 1 week voor de examendatum en vanaf 31 mei 2 weken voor de examendatum. 
Zoals gebruikelijk moet u altijd een positief rekening-courant-saldo hebben om te kunnen reserveren.

Tijdsduur aanpassingen

De aangepaste reserveringsmaatregelen blijven staan tot de reserveringstermijnen standaard weer binnen de afgesproken 7 weken zitten. Natuurlijk houden we dat steeds in de gaten. Als het nodig en mogelijk is, zorgen we voor aanpassingen in overleg met de rijschoolbranche.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring