BOVAG reikt CBR alternatieven aan voor vergroten capaciteit rijexamens

Laatste update 26 maart 2021 Leestijd: 2 min

In een brief aan het CBR laten BOVAG-voorzitter Han ten Broeke en afdelingsvoorzitter Arno Smits weten dat het verhogen van de slagingskans om de wachttijden voor rijexamens in te korten geen oplossing is voor de korte termijn. Zij presenteren vier alternatieve maatregelen die wel soelaas bieden.

In de brief geeft BOVAG aan de berichtgeving vanuit het CBR te betreuren, waarin verwijtend naar het slagingspercentage wordt verwezen. Ten Broeke en Smits wijzen erop dat het verhogen van de slagingskans een gezamenlijk streven en gedeelde verantwoordelijkheid is, dat niet eenvoudig om op korte termijn is op te lossen. “Het is daarmee al helemaal niet een oplossing om het kortetermijnprobleem op te lossen.” Het tijdelijk staken van faalangstexamen, tussentijdse toetsen en het verhogen van de minimumleeftijd werken bovendien averechts, menen zijn.  

BOVAG stelt in de brief vier concrete voorstellen voor: 1) het inkorten rijexamens met circa 10 minuten (‘coronarooster’), 2) het afnemen van tussentijdse toetsen door ervaren rij-instructeurs, 3) een beloning voor hogere slagingskans en 4) het versneld opleiden van examinatoren voor een flexibele schil. Door de examentijd in te korten en leerlingen beter voor te bereiden is al een opschaling van 12,5% mogelijk. Een uitgebreidere toelichting per voorstel leest u in de brief. Naast de genoemde voorstellen is goede communicatie en verwachtingsmanagement, ook richting consumenten, onderdeel van de oplossing, schrijven Ten Broeke en Smits.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring