Verkoop nieuwe EV zonder geluid alleen nog via restantvoorraadregeling

Laatste update 02 juli 2021 Leestijd: 2 min

Nieuwe elektrische en hybride-elektrische personenauto’s en bestelwagens zonder akoestisch waarschuwingssysteem (AVAS) mogen per 1 juli 2021 niet meer tenaamgesteld worden, tenzij ze door de fabrikant aangemeld zijn voor de restantvoorraadregeling. Als dat het geval is, mogen ze de twaalf maanden na 1 juli 2021 nog gekentekend worden. Autodealers worden hiervan ook via hun importeur op de hoogte gesteld.

Het Acoustic Vehicle Alert Systeem, oftewel AVAS, zorgt ervoor dat elektrische voertuigen geluid maken, en daarmee beter hoorbaar zijn voor andere weggebruikers. Dat zorgt voor meer veiligheid op de weg. 

Let op bij import

Bestaande types van elektrische en hybride-elektrische auto’s en bestelwagens (Verordening (EU) Nr. 540/2014) zonder AVAS mogen vanaf 1 juli 2021 alleen nog tenaamgesteld worden als ze door de fabrikant zijn aangemeld voor de restantvoorraadregeling. Let dus goed op de typegoedkeuring als u een personenauto of bestelwagen uit het buitenland importeert. Zonder geldige typegoedkeuring kunt u het voertuig niet zomaar registreren in Nederland. U moet het akoestische waarschuwingssysteem laten inbouwen en vervolgens het voertuig laten typegoedkeuren door RDW, voordat deze in Nederland op kenteken kan worden gezet. Dit levert u veel kosten en gedoe op. Bovendien heeft dit gevolgen voor de aansprakelijkheid, omdat de parallelimporteur dan als fabrikant wordt gezien. 

Wanneer een elektrische auto of bestelwagen zonder AVAS in het buitenland is aangemeld voor de restantvoorraadregeling, kunt u deze niet importeren. Het voertuig moet in het land verkocht worden, waar het in de restantvoorraadregeling is opgenomen. 

Nieuwe typegoedkeuringen 2019-2023

Elektrische en hybride personenauto’s en bestelwagens die nieuw op de Europese markt worden gebracht, moeten volgens de typegoedkeuringseisen al sinds 1 juli 2019 voorzien zijn van AVAS. De eisen voor de waarschuwingssystemen aan deze voertuigen worden vanaf 1 september 2023 aangescherpt. Dan gaat voor deze groep voertuigen een restantvoorraadregeling in. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring