Nog geen instructeur bij examen B en mondkapje blijft verplicht

Laatste update 24 juni 2021 Leestijd: 2 min

Ondanks de versoepelingen die komende zaterdag ingaan, mogen instructeurs nog niet meerijden tijdens rijexamens B. Het dragen van een mondkapje tijdens het examen blijft verplicht. Dat heeft het CBR bekendgemaakt. BOVAG is teleurgesteld over het besluit instructeurs niet mee te laten rijden, maar begrijpt deze keuze en adviseert tevens om tijdens rijlessen mondkapjes te blijven dragen. BOVAG pleit er wel voor om opleiders mee te laten rijden bij A- en CDE-examens.

Op zaterdag 26 juni gaan nieuwe versoepelingen in. Zo vervalt de mondkapjesplicht grotendeels en verdwijnt de beperking van groepsvorming, maar blijft de 1,5 meter van kracht. Op plekken waar de anderhalve meter niet kan worden gehandhaafd, blijft het dragen van een mondkapje verplicht. CBR kiest er daarom voor om tijdens examens in gesloten voertuigen de mondkapjesplicht te handhaven. Instructeurs mogen, m.u.v. de examens AM2 en AVB, nog niet meerijden tijdens examens en geen eindgesprekken bijwonen. Tijdens rijlessen stelt CBR het mondkapjes niet langer verplicht. De registratieplicht blijft ook van kracht.

Advies BOVAG: blijf een mondkapje dragen

BOVAG is gisterenmiddag na het bericht van CBR op TOP over de versoepelingen geïnformeerd, maar begrijpt de keuzes van CBR om bij rijexamens B instructeurs nog niet toe te laten en de mondkapjes te handhaven. Leerlingen in deze leeftijd zijn kwetsbaar en zijn nog niet volledig gevaccineerd, terwijl de besmettingscijfers in deze groep oplopen en de Delta-variant oprukt. BOVAG adviseert rijschoolhouders daarom ook een mondkapje te blijven dragen tijdens rijlessen, al blijft dat een persoonlijke keuze. Daarnaast raadt BOVAG aan om de richtlijnen uit het rijscholenprotocol in acht te nemen zoals registratie, de gezondheidscheck en desinfecteren.

Instructeurs bij A- en CDE-examens

BOVAG pleit er voor om opleiders mee te laten rijden bij A- en CDE-examens. Bij motoren en in vrachtwagens is het immers mogelijk om voldoende afstand te houden. Daarnaast wil BOVAG dat, als de situatie het toelaat, instructeurs zo snel mogelijk bij andere examens worden toegelaten.

Download protocol

In de nieuwe versie van het rijscholenprotocol vindt u de actuele richtlijnen voor onder meer de mondkapjes.

    No data found

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring