Mag u een verlofaanvraag voor vakantie van een medewerker weigeren? 

Laatste update 09 juni 2021 Leestijd: 2 min

Het gaat nu echt kriebelen bij veel Nederlanders. De vakantieperiode nadert en steeds meer landen gaan open voor toeristen.  Dus worden de plannen voor de zomervakantie gesmeed. Wat nu als een aantal medewerkers verlof aanvraagt voor dezelfde periode?

In de cao Mvt, cao Tank &Was en cao Carrosseriebedrijf is vastgelegd dat de werkgever verlof in overleg met de medewerker vaststelt. Daarbij speelt het goed werkgeverschap én het goed werknemerschap een rol. Dus als het kan, krijgt de medewerker de door hem gewenste dagen vrij. Maar kan dat niet, dan moet de medewerker zijn plannen, in redelijkheid, aanpassen.  

Voor rijscholen geldt de wet, waarin staat dat u als werkgever het verlof van de medewerker vaststelt naar de wens van de medewerker. In principe heeft de medewerker dus de keuze wanneer er verlof wordt opgenomen. In bijzondere situaties kan het verlof worden geweigerd.   

Voorziet u problemen?

Als u voorziet dat veel uw medewerkers dit jaar tegelijk op vakantie willen waardoor u problemen krijgt met de planning, is er sprake van zo’n bijzondere situatie. Ons advies is om tijdig met al uw medewerkers in gesprek te gaan om gezamenlijk tot een goede vakantieplanning te komen.  

Past een vakantieaanvraag van een medewerker niet? Zorg dan wel dat u de medewerker in ieder geval binnen 14 dagen na de aanvraag schriftelijk laat weten dat de vakantieaanvraag wordt afgewezen. Bent u te laat, dan kan de medewerker op grond van de wet alsnog aanspraak maken op de voorgestelde vakantieperiode. 

De cao’s bieden uw als werkgever nog de mogelijkheid voor het aanwijzen van een collectieve vakantie en collectieve vakantiedag. Meer informatie over het vaststellen van collectieve vakantiedagen kunt u hier vinden. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring