Coronakredieten ook te gebruiken voor herstel; verlengd tot 31 december 2021

Laatste update 18 juni 2021 Leestijd: 3 min

Drie speciale coronakredietregelingen kunnen om meer redenen aangevraagd worden door ondernemers: niet alleen om op korte termijn rekeningen te kunnen betalen, maar ook om bijvoorbeeld te investeren in nieuwe apparatuur of hun voorraden aan te vullen. Ook worden de regelingen verlengd tot en met 31 december 2021. Het gaat om de KKC (kredieten tot 50.000 euro), BMKB-C (tot 1,5 miljoen euro) en GO-C (tot 150 miljoen euro)

Investeren in herstel

De drie coronakredietregelingen KKC, BMKB-C en GO-C zijn recent verlengd t/m 31 december 2021. In de beginfase van corona zijn deze vooral ingezet om ondernemingen snel te voorzien van liquiditeit. Maar daarnaast kunnen de regelingen ook worden ingezet ten behoeve van investeringen in vaste activa en werkkapitaal zodat ondernemingen weer tot exploitatieherstel kunnen komen. Nu de coronasituatie zich geleidelijk verbetert zullen noodsteunmaatregelen zoals de NOW en TVL mogelijk na Q3 worden afgebouwd. De coronakredietregelingen kunnen ondernemingen in de herstelfase helpen zich weer uit de crisis te investeren. 

Hoger garantiepercentage

De coronaregelingen hebben hogere garantiepercentages dan normaal, wat wil zeggen dat de overheid voor een groter deel garantstaat voor in het geval de lening niet terugbetaald kan worden. Hierdoor is het makkelijker voor financiers om de lening te verstrekken. Financiers doen natuurlijk nog steeds een kredietbeoordeling om te zien of de aanvrager de lening financieel kan dragen.

Voor kredieten tot 250.000 euro kunnen financiers geautomatiseerde kredietbeoordeling toepassen waardoor ondernemers sneller uitsluitsel kunnen krijgen over hun kredietaanvraag.

Non-bancaire financiers

Voor de garantieregelingen KKC en BMKB-C kunnen mkb-ondernemers, behalve bij banken, ook terecht bij 22 non-bancaire financiers. Momenteel wordt onderzocht of ook de GO-C regeling kan worden opengesteld voor non-bancaire financiers.

Coronakredietregelingen

 
KKC (Klein Krediet Corona) BMKB-C (Borgstelling MKB Corona) GO-C (Garantie Ondernemersfinanciering Corona)
10.000 - 50.000 euro Maximaal 1,5 miljoen euro 1,5 - 150 miljoen euro
Bij geaccrediteerde banken en non-bancaire financiers Bij geaccrediteerde banken en non-bancaire financiers Bij geaccrediteerde banken
Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/kleine-kredieten-corona-garantieregeling-kkc Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/borgstelling-mkb-kredieten-bmkb/verruiming-bmkb-verband-met-coronacrisis Meer informatie: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/garantie-ondernemingsfinanciering-go/go-corona-go-c
Vragen? kkc@rvo.nl Vragen? info.bmkb@rvo.nl Vragen? go@rvo.nl

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring