BOVAG: zorg bij stoppen coronasteun voor vangnet

Laatste update 01 juli 2021 Leestijd: 2 min

BOVAG en andere brancheverenigingen vinden het stopzetten van de coronasteun na het derde kwartaal van 2021 een te voorbarig besluit. Leden kampen nog met na-ijleffecten zoals leveringstekorten en langere leveringstermijnen. BOVAG en de andere brancheorganisaties roepen het demissionaire kabinet op om te zorgen voor een vangnet en maatwerk voor ondernemers.

Op 29 juni jl. maakte het demissionaire kabinet bekend dat het steunpakket na het derde kwartaal van 2021 eindigt. Dat hing al in de lucht, maar vanwege de na-ijleffecten werd verwacht dat het steunpakket langzaam zou worden afgebouwd in het vierde kwartaal.

Tekort aan onderdelen en transport 

Ondanks de versoepelingen en de herstellende economie, hebben BOVAG-leden te kampen met de na-ijleffecten. Fabriekssluitingen tijdens corona leiden nu nog tot leveringsproblemen van bijvoorbeeld chips en fietsonderdelen. Sommige productielocaties van auto’s zijn hierdoor dichtgegaan. Ondernemers die afhankelijk zijn van overzees transport worden extra gedupeerd door vertragingen en hoge transportkosten als gevolg van een wereldwijd tekort aan containers en vrachtschepen. 

Voorsorteren op vangnet en maatwerk 

Alleen in het geval van nieuwe grootschalige en nationale sluitingen zouden nieuwe steunmaatregelen overwogen worden, had het kabinet eerder laten weten. BOVAG begrijpt dat het demissionaire kabinet nu duidelijkheid geeft, maar wijst erop dat de genoemde problemen na het derde kwartaal nog niet voorbij zijn. Het herstel voor ondernemers is daardoor niet vanzelfsprekend. BOVAG vindt het stopzetten van de coronasteun daarom voorbarig en pleit voor een vangnet of maatwerk voor deze bedrijven. 

Overleg 

De oproep van BOVAG aan het demissionaire kabinet is breed gedeeld en onderschreven door andere brancheorganisaties en MKB Nederland, dat namens BOVAG in overleg gaat met het kabinet. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring