De pagina wordt geladen...

Bovag logo
BOVAG ontraadt acceptatie 500-eurobiljetten
0%
Terug

BOVAG ontraadt acceptatie 500-eurobiljetten

Laatste update 11 juni 2021Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

Neem geen biljetten van 500 euro aan van uw klanten. Dat is de boodschap die BOVAG zijn leden wil meegeven. Dit advies is tot stand gekomen na gesprekken met het ministerie van Financiën en DNB (De Nederlandsche Bank). Door de 500-eurobiljetten niet langer aan te nemen, dragen zowel BOVAG als alle BOVAG-leden bij aan het voorkomen van witwassen in Nederland.

Het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) stelt dat er in Nederland jaarlijks ongeveer zestien miljard euro wordt witgewassen. Doordat de financiële sector de afgelopen jaren steeds actiever is geworden in het voorkomen van witwassen, zijn criminelen steeds meer verschoven naar de niet-financiële sector, waaronder de handel in goederen en diensten. Hoge coupures zoals het 500-eurobiljet dragen volgens het WODC bij aan de witwaspraktijken.

De Europese Centrale Bank onderschrijft het probleem met het 500-eurobiljet en besloot in 2016 de productie ervan stop te zetten omdat het volgens hen ‘illegale activiteiten bevordert’. Het geld blijft een wettig betaalmiddel en het blijft in omloop, maar wordt sinds 2019 niet meer bijgedrukt.

Alternatieven

Ook met het niet langer accepteren van 500-eurobiljetten blijven er nog genoeg alternatieve betaalmogelijkheden over, zowel voor binnenlandse als voor internationale betalingen. Mocht de koper erop staan om contant te willen betalen, kan hij dit in andere coupures doen. Veel makkelijker zijn betalingen via bijvoorbeeld een Europese overschrijving (SEPA-overboeking) of via ‘instant payments’. Er bestaan diverse digitale producten waarmee het bedrag binnen vijf seconden op de rekening van de ontvanger staat. Voor een transactie tussen consument en bedrijf, zijn de kosten hiervan meestal zeer laag.

Overboekingen van en naar Nederlandse banken zijn nu al mogelijk en op termijn zullen ook steeds meer overboekingen naar andere banken in de Europese Unie mogelijk zijn. Niet alle landen bieden instant payments nu aan of ze vragen een hoger tarief voor instant payments ten opzichte van normale overboekingen. Daarom onderzoekt de Europese Commissie hoe zij instant payments het ‘nieuwe normaal’ kunnen maken in de Europese Unie en ervoor kunnen zorgen dat het goedkoop (tegen dezelfde kosten als een reguliere overboeking) en breed kan worden toegepast.

Risico

U kunt er als BOVAG-ondernemer voor kiezen om de 500-eurobiljetten alsnog te blijven accepteren. Realiseert u zich dan wel dat u bij grotere hoeveelheden van deze biljetten een hoger risico loopt om verdacht te worden van het meewerken aan witwaspraktijken. Daarnaast zijn ook banken steeds meer beducht geworden op witwassen en zij kunnen u bij het afstorten nadere vragen stellen over de herkomst van het geld in het kader van een cliëntenonderzoek.

Het advies om geen 500 euro biljetten meer aan te nemen, komt vanuit een verzoek van het ministerie van Financiën om de acceptatie van het 500 eurobiljet te beperken en maakt deel uit van

een groter plan om witwassen in Nederland tegen te gaan

. Lees ook:

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.