Wijziging in NOW 4: bonus- en dividendverbod aangescherpt 

Laatste update 08 juli 2021 Leestijd: 2 min

Werkgevers zijn verplicht om bij een NOW 4-aanvraag waarvoor een accountantsverklaring nodig is een overeenkomst te sluiten met een vertegenwoordiging van werknemers over hoe men omgaat met het uitkeren van bonussen en dividend. Dit is een aanvullende voorwaarde in de NOW 4 met betrekking tot het uitkeren van bonussen en dividend. Minister Koolmees heeft deze voorwaarde aangekondigd in een kamerbrief.

Voor de NOW 4 is een accountantsverklaring nodig wanneer het voorschot of het definitieve subsidiebedrag 125.000 euro of meer is of wanneer de aanvraag op werkmaatschappijniveau is ingediend. 

Pas wanneer een bedrijf de vaststellingsaanvraag voor NOW 4 indient moet het beschikken over een ondertekende overeenkomst met de werknemersvertegenwoordiging. Bij het aanvragen van de subsidie is namelijk niet altijd bekend of uiteindelijk een accountantsverklaring nodig is. Blijkt bij de vaststelling dat deze overeenkomst er niet is, dan wordt de NOW 4-subsidie op nihil gesteld. De afspraken in de overeenkomst moeten bepaald worden tussen werkgever en de werknemersvertegenwoordiging. 

Waarom is deze wijziging doorgevoerd? 

Het kabinet vindt het onwenselijk dat wanneer door overheidssteun financiële ruimte ontstaat dit gebruikt wordt om bonussen en dividend uit te keren. Daarnaast wil het kabinet de werknemersvertegenwoordiging de mogelijkheid geven om het gesprek aan te gaan over de uitkering van bonussen en dividend in het bedrijf en het belang van behoud van werkgelegenheid. 

Vragen? 

Heeft u vragen over NOW 4? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring