Verzekeraars ontzorgen hun klanten met Directe Schadeafhandeling

Laatste update 16 juli 2021 Leestijd: 5 min

Verzekeraars kunnen sinds 1 juli van dit jaar verhaalbare WA-schades voor hun klanten gaan verhalen bij de tegenpartij: Directe Schadeafhandeling (DSA). Vóór deze datum moest de consument nog zelf de verzekeraar van de tegenpartij opzoeken, maar sinds deze maand kan de consument naar zijn eigen verzekeraar en neemt die de verdere afhandeling op zich.

Het gaat hierbij om klanten met een WA-verzekering die schade hebben die is veroorzaakt door een ander motorvoertuig waarvan de bestuurder van dat andere motorvoertuig (gedeeltelijk) aansprakelijk is. De verzekeraars willen hun klanten met deze nieuwe dienst verder ontzorgen. De verzekerde is overigens niet verplicht om van Direct Schadeafhandeling gebruik te maken. Hij kan er ook voor kiezen om zelf de schade bij de tegenpartij te verhalen en zelf de hersteller te kiezen. Ook wanneer de klant wel voor Direct Schadeafhandeling kiest, mag hij zelf een herstelpartij kiezen die niet perse in het herstelnetwerk van de verzekeraar zit. Het uitgangspunt is in alle gevallen dat de schadevergoeding van de klant - net als in het huidige systeem - is gebaseerd op het geldende aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht. Dat betekent dat de kosten van herstel in beginsel op grond van objectieve maatstaven moet worden vastgesteld. 

Het Proces 

Proces-Directe-Schadeafhandeling.jpg


Bovenstaande afbeelding downloaden.

 

Veel gestelde vragen over Directe Schadeafhandeling: 

Wat betekent Directe Schadeafhandeling voor klanten?
Hoe worden klanten over Directe Schadeafhandeling geïnformeerd?
Wat betekent dit nieuwe concept voor herstellers?
Is een klant verplicht om naar de hersteller te gaan die door de verzekeraar wordt aangedragen?
Voor wie komt het risico als de aansprakelijkheid naderhand anders blijkt te liggen?
Hoe wordt de aansprakelijkheid beoordeeld? 
Kan de klant bij gedeeltelijke aansprakelijkheid zich wenden tot de eigen verzekeraar? 
Wie betaalt de gevolgschade zoals autohuur? 
 

Mogelijk uitbreiding

Het verbond van verzekeraars laat weten de komende maanden de effecten te gaan monitoren van deze nieuwe manier van werken. Bij succes zou DSA verder kunnen worden uitgebreid naar andere soort verzekeringen zoals: zakelijk, brommer motor etcetera.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring