Principeakkoord cao Metalektro

Laatste update 19 juli 2021 Leestijd: 3 min

FME en de vakbonden hebben op 14 juli een principeakkoord bereikt over de cao Metalektro. De cao heeft een looptijd van 24 maanden en gaat met terugwerkende kracht in op 1 december 2020. BOVAG zette de belangrijkste afspraken voor u op een rij.

Als u FME-lid bent, dient u de cao direct toe te passen. Bent u geen lid van FME, dan geldt de cao pas als deze Algemeen Verbindend Verklaard is. Dit is het geval als de cao door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voor de gehele bedrijfstak geldig is verklaard. Op dit moment geldt de cao alleen voor FME-leden.

De belangrijkste afspraken uit het principeakkoord:

Looptijd 

Van 1 december 2020 t/m 30 november 2022

Loonsverhoging van feitelijke salarissen met:

•    2,3% per 1 juli 2021
•    3% per 1 februari 2022

Afwijkingsmogelijkheid

Er is een afwijkingsmogelijkheid afgesproken voor de salarisverhoging van 2021. Wanneer een werkgever vanwege bijzondere (bedrijfs)economische omstandigheden in een situatie verkeert die het verhogen van de feitelijke salarissen bemoeilijkt, dan kan hij een verzoek indienen bij de ROM (Raad van Overleg in de Metalektro). Deze beoordeelt of de werkgever mag afwijken en of hij de salarisverhoging kan uitstellen in ruil voor extra vakantierechten.

Eenmalige uitkering per 1 oktober 2021

De uitkering bedraagt 2,3% over 7 maal het feitelijke maandsalaris van juni 2021, inclusief ploegentoeslag of de toeslag voor consignatiediensten. De uitkering wordt berekend over het basismaandsalaris tot een maximum van 4.500,- euro bruto.

Pensioen

Cao-partijen zijn in november 2020 een premiestijging overeengekomen van 1,19% in 2021 en 0,39% in 2022. Werkgevers betalen deze premiestijging. Daarnaast zijn partijen overeengekomen dat de pensioenopbouw van 1,875% naar 1,815% gaat.

RVU-regeling

Van 1 januari 2022 t/m december 2025 bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan de RVU-regeling. De voorwaarden zijn opgenomen in het principeakkoord, zie de bijlage onder dit bericht.

Generatiepact

Gedurende de looptijd is er een verlenging van het Generatiepact.

Alle afspraken en details vindt u in het volledige principeakkoord over de cao Metalektro.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring