Tijdelijke heropening sealbagautomaten voor afstorten contant geld

Laatste update 27 januari 2021 Leestijd: 3 min

Banken hebben tijdelijk 40 sealbagautomaten verspreid over het land heropend. Door de lockdown zijn er minder sealbagautomaten toegankelijk, waardoor ondernemers hun contant geld niet konden afstorten, met alle gevolgen van dien.

De banken hebben gehoor gegeven aan de oproep van VNO-NCW en MKB NL om tijdelijk extra mogelijkheden te bieden voor het afstorten van contant geld. De sluiting van de afstortlocaties is een groot probleem voor ondernemers. Aan een permanente oplossing, waarbij alle sealbagautomaten weer beschikbaar worden, wordt momenteel hard gewerkt. VNO-NCW en MKB NL gaan hierover in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Legitimeren

Een deel van de sealbagautomaten is dus weer open, met beveiliging, laat de NVB weten in een persbericht. De automaten zullen uit veiligheidsoverwegingen gedurende de openingstijden permanent worden bewaakt en iedere dag worden geleegd. Ondernemers die gebruik willen maken van deze mogelijkheid moeten zich uit veiligheidsoverwegingen legitimeren bij de bewaker van de automaat waarna zij de sealbag zelf kunnen afstorten. Legitimeren kan met een geldig legitimatiebewijs. Banken zeggen te begrijpen dat dit ongemak met zich mee kan brengen, maar benadrukken dat dit noodzakelijk is voor de veiligheid.

De 40 automaten zullen op doordeweekse dagen geopend zijn van 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s middags. De locatie van de geopende sealbagautomaten is te vinden op de Locatiewijzer van Geldmaat: https://www.locatiewijzer.geldmaat.nl/  

Plofkraken

Eerder sloten banken op advies van de politie alle ruim 500 sealbagautomaten. Banken namen dit ingrijpende besluit na een nieuwe vorm van plofkraak op een sealbagautomaat. Door deze nieuwe vorm kunnen er niet ontplofte explosieven achterblijven en ontstaan er risico’s op persoonlijke ongelukken bij gebruikers, medewerkers en passanten. 

Sealbagautomaten zijn bestemd voor het afstorten van geld door ondernemers. Naast de 40 sealbagautomaten die nu weer open zijn, kunnen ondernemers ook terecht bij de geldstortautomaten van de banken en Geldmaat. Dat zijn er opgeteld meer dan 1000. Op de Locatiewijzer van Geldmaat is het overzicht van de alternatieve geldstortlocaties te vinden. Ondernemers kunnen ook gebruik maken van de beveiligde afstortservice van een waardetransporteur. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring