Diepe dalen en hoge pieken voor caravan- en camperbranche in 2020

Laatste update 04 januari 2021 Leestijd: 3 min

Net als vele andere beroepsgroepen balanceerden verkopers van caravans en campers in 2020 tussen hoop en vrees. In het voorjaar waren de campings in binnen- en buitenland lange tijd verboden gebied en het huidige negatieve reisadvies geldt tot half maart, terwijl afgelopen zomer kamperen juist hét coronaproof vakantie-alternatief bleek.

Het jaar werd uiteindelijk afgesloten met een verkoopniveau van 6.952 nieuwe caravans; amper 1 procent minder dan in kalenderjaar 2019. De coronamaatregelen zorgden in april en mei voor verkoopdalingen van 30 procent, om vervolgens middenin de zomer weer met soortgelijke percentages te stijgen. Normaliter is het voorjaar juist dé periode om nieuwe caravans af te leveren en de schrik sloeg de branche driekwart jaar geleden dan ook om het hart, aangezien er aanvankelijk weinig duidelijkheid was over vakantiemogelijkheden. Met enkele maanden vertraging ging het kampeerseizoen dan toch van start en kwam de afzet alsnog op gang. Sinds november zorgen de nieuwe reisadviezen echter wederom voor onzekerheid en blijft het aantal registraties enkele tientallen procenten achter op de laatste maanden van 2019.

Records

De verkoop van nieuwe kampeerauto’s halveerde in april 2020 ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder en in mei bedroeg de daling bijna 30 procent. In de zomermaanden steeg de interesse in campers echter tot grote hoogte, waardoor 2020 met 2.412 registraties de boeken in kan als een recordjaar. De afzet lag een zesde hoger dan in 2019. Het totale aantal kampeerauto’s dat momenteel in Nederland geregistreerd staat ligt voor het eerst boven de 140.000, terwijl dat er vijf jaar geleden nog geen 100.000 waren. Samen met bijna 420.000 caravans telt ons land momenteel een recordaantal van meer dan 560.000 op kenteken geregistreerde kampeermiddelen. Daar komen nog eens grote aantallen vouwwagens en lichte caravans bij die op basis van het gewicht van minder dan 750 kilogram geen eigen kenteken hebben en dus niet centraal geregistreerd staan.  

Occasionverkoop

Met de interesse in gebruikte caravans verging het de vakhandel afgelopen jaar iets beter dan met de nieuwverkoop, getuige de plus van 7 procent ten opzichte van 2019, tot 15.155 verkochte exemplaren. De verkoopdip in het voorjaar was iets minder heftig dan bij de nieuwe caravans en het herstel trad eerder in. Bij de tweedehands kampeerauto’s stortte de handel in april met ruim 55 procent in, maar in mei werden er alweer meer camperoccasions verkocht dan in mei 2019 en in juni piekte de verkoop juist weer met 55 procent. Al met al eindigde 2020 voor de vakhandel met 14.637 verkochte tweedehands campers, oftewel ruim 2.000 stuks meer -plus 16 procent- dan een jaar eerder. Hoe 2021 gaat verlopen voor de branche is vooralsnog een groot vraagteken, maar er is goede hoop dat reizen -en vooral kamperen- vanaf het voorjaar gewoon weer mogelijk is. Dan zal een vakantie met een eigen caravan, camper of vouwwagen zich wederom bewijzen als ultiem virusbestendig.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring