Mag een werknemer eenzijdig geplande vakantiedagen intrekken? 

Laatste update 16 februari 2021 Leestijd: 2 min

De voorjaarsvakantie staat weer voor de deur. Het kan zo zijn dat uw medewerkers vakantiedagen hebben ingepland, maar dat ze deze vanwege de lockdown willen intrekken. Mag dit? Of moet u hier toestemming voor geven? 

Volgens de wet stelt de werkgever de vakantie vast overeenkomstig de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. De situatie dat een werknemer de vastgestelde vakantie wil intrekken is hierin niet omschreven. Over het algemeen kunt u een werknemer houden aan de vastgestelde vakantie en kunt u het intrekken van verlof weigeren. Maar u moet zich altijd als goed werkgever en goed werknemer gedragen. Is er bijvoorbeeld voldoende werk? Dan kan het zo zijn dat u in moet stemmen met het verzoek tot intrekking van de vakantiedagen. Echter, is er vanwege het virus weinig werk of is er al vervanging geregeld? Dan hoeft u niet snel mee te werken aan een verzoek tot intrekking. Ga hierover het gesprek aan met de werknemer.

Vragen? 

Heeft u vragen over het vaststellen en wijzigen van verlof? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring