Algemene criteria thuiswerken opgesteld 

Laatste update 26 februari 2021 Leestijd: 2 min

‘Werk thuis tenzij het niet anders kan’, de bekende maatregel tegen verspreiding van het coronavirus. Om mensen die nu nog veel naar kantoor gaan te stimuleren om thuis te werken en om onduidelijkheden omtrent thuiswerken weg te nemen, heeft het kabinet samen met sociale partners algemene criteria opgesteld voor thuiswerken. Dit kan individuele werkgevers en werknemers helpen bij het maken van de afweging of een werknemer thuis of op locatie kan werken.  

De meeste werkgevers hebben het goed georganiseerd en laten werknemers thuis werken wanneer dat kan. Maar uit onderzoek van TNO blijkt dat circa 9 procent van de werknemers meer (uren) thuis zou kunnen werken. De meest recente cijfers van het RIVM laten zien dat 71 procent van de werknemers aangeeft volledig thuis te werken als dat kan. Volgens het kabinet valt er nog winst te behalen in het thuiswerken. 

Algemene criteria thuiswerken 

In de handreiking ‘Algemene criteria thuiswerken’ staan voorbeeldsituaties genoemd met daarbij de uitwerking of dit een goede reden is om werknemers op locatie te laten werken. Is er geen goede reden aanwezig, dan worden alternatieven genoemd. 

Niet elke werknemer kan natuurlijk thuiswerken, bijvoorbeeld door de aard van het werk of vanwege persoonlijke omstandigheden. Als een werknemer mentale klachten ondervindt vanwege het thuiswerken is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan om de werknemer op locatie te laten werken. Dit geldt ook voor werknemers van wie de fysieke thuissituatie niet toereikend is en toereikend gemaakt kan worden om thuis te kunnen werken. In deze gevallen zijn maatwerkafspraken mogelijk. Ook werknemers die nodig zijn voor de voortgang van een noodzakelijk bedrijfsproces op locatie kunnen niet altijd (volledig) thuiswerken. In die gevallen is het uitgangspunt dat de werkplek veilig, gezond en coronaproof moet zijn. Hier houden de criteria voor thuiswerken rekening mee. 

Meer informatie 

Op de website van de Rijksoverheid vindt u naast de handleiding ook tips voor het stimuleren van thuiswerken. En tips voor vitaal thuiswerken vindt u op het Arboportaal

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring