Verzuim verdubbeld, 11% heeft last van avondlockdown 

Laatste update 01 april 2022 Leestijd: 2 min

Leveringsproblemen vormen nog altijd het grootste pijnpunt voor ondernemers. Opvallend is dat het percentage ondernemers met stijgend verzuim onder personeel is verdubbeld. Ruim 11 procent heeft last van de avondlockdown. En zo'n 13 procent van de BOVAG-leden heeft uitstel van belastingbetaling aangevraagd.

De top 3 pijnpunten van ondernemers bestaat momenteel uit 1. leveringsproblemen, 2. personeelstekort, 3. minder klanten. Met stip gestegen is het toenemend verzuim onder personeel. Inmiddels heeft ruim 21 procent van de ondernemers daar last van. 

Nieuw in deze BOVAG Ondernemersmonitor is de vraag naar uitstel belastingbetaling. Het blijkt dat 13,5 procent van de BOVAG-leden uitstel heeft aangevraagd bij de Belastingdienst. Bij ruim een kwart van die ondernemers gaat het om een bedrag van 100.000 euro of meer. BOVAG’s recente lobby verlicht deze last enigszins door een verlenging van de huidige lage invorderingsrente (0,01%) op uitgestelde belastingbetalingen tot 1 juli 2022. Vanaf dan wordt die rente 1%, waar dat eerder 2% zou zijn.  

Nog steeds een derde van de ondernemers is op zoek naar personeel. Het overgrote deel (82 procent) betreft technisch personeel. Vorige keer was dat nog 58 procent. Opvallend is verder dat veel meer van de personeelsbehoeftige bedrijven (bijna een derde inmiddels) op zoek is naar leerlingen (29 procent); vorige keer was dat nog 19 procent. 

Download

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring