Rijlessen mogen in lockdown ook na 17.00 uur, ook stage mogelijk

Laatste update 22 december 2021 Leestijd: 3 min

Rijscholen mogen tot en met 14 januari 2022 ook in de avonduren lesgeven. De stage voor rijinstructeurs (in opleiding) is ook mogelijk. Dat blijkt uit een overleg dat BOVAG vandaag heeft gehad met ambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W).

De rijscholenbranche mag onder voorwaarden open blijven in deze lockdown. Sommige voorwaarden waren niet helemaal duidelijk. Het ministerie I&W heeft de voorwaarden daarom vandaag verduidelijkt in een gesprek met de branche:
  • Voor rijlessen gelden de reguliere openingstijden. Er is géén sprake van een sluitingstijd om 17.00 uur. Het advies van I&W is om hier verstandig mee om te gaan.
  • Het aantal personen in het lesvoertuig is twee, tenzij er noodzaak is tot een derde persoon i.v.m. uitoefening beroep. Een voorbeeld hiervan is de ‘stage’. Ook voor rijles voor de categorie A(M) geldt deze beperking tot twee personen. Dit betekent dat er met 1 leerling gelest mag worden.  
  • Voor theorieles categorie B geldt dat deze niet mag worden gegeven, ook niet in een één-op-één-situatie. Online theorieles mag wel. Met een verlopen geldigheidstermijn van een behaald theorie-examen zal coulant worden omgegaan.
  • Theoretische klassikale bijscholing in kader van de WRM is toegestaan, ook na 17.00 uur, met inachtneming van alle maatregelen, dus mondkapje, 1,5 meter afstand, geplaceerd en hygiënemaatregelen. Hier geldt een maximum van 50 personen voor de publieke binnenruimte.
  • Het CBR en IBKI zijn in overleg over de examinering van praktijkbegeleiding voor de RIS-opleiding en de stage. CBR en IBKI proberen tot afspraken te komen zodat de examens doorgang kunnen vinden.
De speciale website voor rijscholen van de Rijksoverheid wordt aangepast n.a.v deze aanvullingen.

Zodra het protocol voor de rijscholenbranche is aangepast, zal deze op mijn.bovag.nl geplaatst worden.

CBR: strenge controle op coronamaatregelen

Het CBR blijft ook open voor het afnemen van rijexamens, zij het met een strenge controle op de naleving van de maatregelen. Er geldt een zerotolerancebeleid, wat o.a. betekent dat de mondkapjes op de juiste manier gedragen dienen te worden en dat de 1,5 meter afstandsregel buiten de auto op het terrein en daarbuiten nageleefd moeten worden. Zodra CBR ziet dat dit niet goed gebeurt, zal het betreffende examen geschrapt worden. BOVAG adviseert om uw leerlingen hierover goed te informeren en hierop toe te zien, zodat zoveel mogelijke examens door kunnen gaan.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring