RDW-tarieven voor 2022 blijven zo goed als gelijk

Laatste update 08 december 2021 Leestijd: 2 min

De tarieven van de RDW voor 2022 blijven nagenoeg hetzelfde als dit jaar. Het verzoek van onder andere BOVAG om schokken in de tarieven te voorkomen, is gehonoreerd, de verwachte stijging is uitgebleven.

De RDW-tarieven voor volgend jaar blijven nagenoeg gelijk. De verwachting was dat de tarieven omhoog zouden gaan, omdat RDW vorig jaar is geraakt door corona. De dienst maakte meer kosten en had minder inkomsten en sprak haar reserves aan om dit op te vangen. De financiële positie blijkt inmiddels rooskleuriger. De dienst hield het resultaat positief door te snijden in personele kosten, te besparen door meer te digitaliseren en door hogere inkomsten dan verwacht. Er werden de afgelopen tijd minder nieuwe voertuigen geregistreerd, maar het aantal registraties van gebruikte voertuigen nam juist toe.

Tariefschommelingen onwenselijk

De branche en de RDW hebben wel afgesproken dat schokken in de tarieven zo veel mogelijk zullen worden voorkomen. De inzet van BOVAG is dat tarieven zoveel mogelijk gelijk blijven. Dus: liever geen tariefsverlaging in het ene jaar en een enorme tariefsverhoging in het andere jaar. 

Ander erkenningssysteem

RDW maakte dit jaar kosten voor bijvoorbeeld de introductie van een ander erkenningensysteem. Hierbij onderzoekt de Rijksdienst de mogelijkheid van een erkenning versnelde registratie (bij import), een verhuurderserkenning en een schade-erkenning. Verder zijn er extra kosten voor de typegoedkeuring  door nieuwe eisen vanuit Europa. 

Geen winstoogmerk

De RDW is een organisatie zonder winst oogmerk die haar eigen kosten moet dragen. Deze kosten worden betaald met de inkomsten uit de tarieven die de RDW hanteert voor haar diensten aan erkenninghouders en andere klanten.

Download hier de tarievenlijst voor 2022 en de publicatie in de Staatscourant, met daarin meer toelichting op de tarieven.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring