RDW: digitale importprocedure verbeterd, dienstverlening gaat door in lockdown

Laatste update 23 december 2021 Leestijd: 3 min

De RDW voert een reeks verbeteringen door aan de digitale importprocedure (Versnelde individuele aanvraag, VIA). Sinds 14 december kunt u de VIA ook gebruiken voor gebruikte voertuigen uit een EU-land met een voltooide of incomplete Europese Goedkeuring. En de RDW meldt u als u geüploade bestanden moet aanpassen. In 2022 volgen nog drie verbeteringen.

Verbeteringen VIA sinds 14 december

RDW heeft twee verbeteringen doorgevoerd aan de VIA die op 14 december zijn ingaan: 

  1. Uitbreiding VIA-dienst: de VIA-dienst is uitgebreid. Vanaf nu kunt u de VIA-dienst ook gebruiken voor gebruikte voertuigen uit een EU-land met een voltooide of incomplete Europese Goedkeuring. Ook voor voertuigen waarvoor eerder een Nederlands kenteken is afgegeven (herinvoer), kunt u de VIA-dienst gebruiken. 
  2. Aanpassen van geüploade bestanden in de VIA-dienst: bent u bij uw aanvraag vergeten een bestand te uploaden of heeft u een verkeerd bestand toegevoegd? Dan krijgt u van de RDW een mail. Hierin staat welk bestand aangepast moet worden en waarom. Als u op de link in de mail klikt, kunt u snel en makkelijk zelf uw aanvraag aanpassen. 

Verbeteringen in 2022

In de eerste drie maanden van 2022 volgen nog drie verbeteringen: 

  1. Uitbreiding digitale machtiging: op dit moment kunt u met een digitale machtiging een voertuig op naam zetten van een natuurlijk persoon of rechtspersoon. Straks kunt u in de importprocedure een digitale machtiging ook gebruiken voor het inschrijven van een voertuig in de niet-tenaamgestelde bedrijfsvoorraad van een andere erkenninghouder.
  2. Digitale machtiging wordt toegevoegd aan de VIA-dienst: in de VIA-dienst kunt u straks een digitale machtiging toevoegen. Zo wordt het voertuig meteen ingeschreven op naam van een natuurlijk persoon, rechtspersoon of in de niet-tenaamgestelde bedrijfsvoorraad van een andere erkenninghouder. 
  3. De aanvraagformulieren verdwijnen: de aanvraagformulieren uit de tijdelijke importprocedure gaan verdwijnen. Steeds meer diensten worden toegevoegd aan de VIA-dienst. Sinds 14 december zijn de eerste stappen gezet. In 2022 gaat de RDW hiermee door.

De importprocedure voor personenauto’s, motorfietsen, lichte bedrijfs- en aanhangwagens loopt inmiddels via de digitale weg, via webformulier of VIA. Alleen voertuigen die niet overeenkomen met het kentekenbewijs, schadevoertuigen of als gegevens ontbreken in geval van twijfel, moeten alsnog naar een keuringsstation. De VIA heeft een aantal voordelen: u ontvangt het bewijs van inschrijving (BIN) via de mail in plaats van via de post; uw aanvraag wordt sneller afgehandeld en de maandelijkse betaling gaat automatisch.

Dienstverlening RDW gaat door tijdens lockdown

De dienstverlening van de RDW loopt door ondanks de huidige lockdown. Overschrijven of schorsen van een kentekenbewijs kan bij een servicepunt van PostNL of het Kentekenloket. Controleer van te voren of deze geopend is. U kunt uw voertuig ook zelf online overschrijven of schorsen. Autobedrijven met een RDW-erkenning kunnen geen kentekenbewijzen tussen particulieren onderling overschrijven of schorsen. De ontwikkelingen met corona gaan snel. Kijk daarom regelmatig op de RDW-website voor actuele informatie.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring