Meer benzine, minder diesel getankt in eerste drie kwartalen 2021

Laatste update 07 december 2021 Leestijd: 2 min

Een analyse van CBS-cijfers door BOVAG toont dat er in de maanden januari tot en met september van dit jaar bijna 1,5 procent meer benzine is getankt in Nederland dan in dezelfde periode in 2020. De afzet van diesel nam met meer dan 4 procent af.

In totaal werd in de eerste drie kwartalen bijna 3,8 miljard liter benzine en bijna 4,2 miljard liter diesel getankt. De verkoop van LPG nam marginaal toe in vergelijking met een jaar geleden en kwam uit op ruim 140 miljoen liter. De totale afzet brandstoffen voor het wegvervoer daalde zodoende tot iets meer dan 8,1 miljard liter in de eerste negen maanden van 2021, oftewel ruim anderhalf procent minder dan een jaar eerder. 

Andere rekenmethode

De cumulatieve benzineverkoop kwam dit jaar pas vanaf juni boven het niveau van 2020, terwijl de LPG-afzet pas in september hoger uitviel. Het verkoopniveau van diesel bivakkeert al het hele jaar onder het peil van 2020. Dit jaar was alleen in juli sprake van een maand met meer dan 1 miljard verkochte liters brandstof, terwijl dat vorig jaar in september het geval was en in januari, toen van corona nog geen sprake was. In de CBS-cijfers valt tevens op dat het verschil in afzet tussen juli en augustus dit jaar erg groot is. Zo werd in juli ruim 513 miljoen liter diesel en 473 miljoen liter benzine verkocht; een maand later was dat respectievelijk bijna 100 miljoen en ruim 40 miljoen liter minder. Vanwege een verandering in de rekenmethode van CBS zijn vergelijkingen met eerdere jaren niet meer mogelijk.

Download

Download hieronder de cijfers.

    No data found

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring