Regels nieuwe lockdown

Laatste update 20 december 2021 Leestijd: 4 min

Vanaf 19 december 05.00 uur is een nieuwe lockdown in Nederland een feit. Het kabinet kondigde die afgelopen zaterdagavond af met als reden de ontwikkelingen rondom de Omikron-variant. Alle niet-essentiële winkels en showrooms moeten weer dicht en horeca in tankstations buiten het hoofdwegennet moet worden gesloten (afhalen mag wel). Rijlessen mogen wel doorgaan. Bekijk alle specifieke maatregelen in onderstaand overzicht. De lockdown geldt van 19 december 05.00 uur tot en met in ieder geval 14 januari 2022.


    No data found


Het afgekondigde pakket is eigenlijk gelijk aan de maatregelen van vorig jaar, met verbeteringen van de ervaringen destijds. Vanaf zondag 19 december 05.00 uur moeten alle niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening hun deuren sluiten. Daarnaast moet de horeca volledig sluiten, alleen afhalen en bezorgen mag.

Quarantaineregels

Ten aanzien van quarantaineregels: die worden voor gevaccineerden en ongevaccineerden gelijk. Dus ook bij besmette huisgenoten of nauw contact met iemand die positief is getest op corona, is er voor gevaccineerden een dwingend quarantaineadvies. Voor reizen naar het buitenland gaat waarschijnlijk een verplichte negatieve test gelden. Thuis mogen maximaal twee bezoekers worden ontvangen, met uitzondering van kerst en oud & nieuw; dan mogen vier personen op bezoek komen. Het thuiswerkadvies is ‘werk thuis’ en kan dat niet: houdt afstand. Er is dringend advies om reizen te beperken. 

Click en collect mogelijk

BOVAG heeft de afgelopen twee dagen geprobeerd om via haar rechtstreekse contacten met ambtenaren van ministeries (I&W en EZK) en via VNO-NCW en MKB NL, ruimte te creëren voor bijvoorbeeld verkoop op afspraak en click en collect. Click en collect is mogelijk, verkoop op afspraak helaas niet voor consumenten, wel voor business-to-business.

Anders dan voorheen hoeft er bij click en collect geen tijd meer tussen het online bestellen en het ophalen te zitten (was voorheen vier uur). Wel moet er een verplicht tijdvak voor ophalen worden afgesproken. De klant moet buiten het pand blijven, dit geldt ook voor het afleveren van auto's. Een uitgiftepunt in de deuropening mag, evenals buiten afleveren.

Proefritten

Proefritten en aflevering van voertuigen is toegestaan buiten vanaf eigen terrein of op openbare plekken. Binnen afleveren is niet toegestaan.

Tankstations

Tankstations blijven open, ook de shops. De horeca van tankstations die aan het hoofdwegennetwerk liggen, mag open blijven voor uitsluitend beroepschauffeurs. Horeca in tankstations die niet aan het hoofdwegennetwerk liggen, moet dicht. Afhalen mag hier wel.

Rijscholen

Rijlessen en rijexamens mogen doorgaan. Ook theorie-examens mogen doorgaan. Theorielessen zijn alleen toegestaan wanneer noodzakelijk voor de uitoefening van een beroep en/of bedrijf. De maximale groepsgrootte in de lesauto is twee personen. Motorrijlessen mogen ook alleen met maximaal twee personen. Kijk voor meer informatie op de pagina over rijlessen en rijexamens van de Rijksoverheid

Steunpakket

Het huidige steunpakket van het vierde kwartaal wordt doorgetrokken naar het eerste kwartaal van 2022. Er zal in samenwerking met MKB Nederland gekeken worden of aanvullende steun noodzakelijk is.

Posters

Download in het coronadossier de nieuwe showroomposter en poster met nieuwe maatregelen.

Vragen

Voor vragen: kijk op mijn.bovag.nl/corona voor veelgestelde vragen, mail naar ledenadvies@bovag.nl of bel tijdens kantooruren naar 030-65 95 300. 

Meer informatie op rijksoverheid.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring