Extra uitleg over de loonsverhoging van 1 januari 2022 in de cao MvT 

Laatste update 24 december 2021 Leestijd: 3 min

Uw personeel krijgt per 1 januari 2022 recht op een loonsverhoging van 1 procent. De loontabellen in de cao MvT gaan met 1 procent omhoog. De cao gaf de mogelijkheid om de loonsverhoging (gedeeltelijk) een jaar uit te stellen in ruil voor extra vrij; de crisisbestrijdingsdagen. Dit had u wel vóór 1 december van dit jaar aan uw personeel moeten laten weten. Heeft u dat niet gedaan? Dan voert u de loonsverhoging van 1 procent door.

Welke medewerkers krijgen de loonsverhoging? 

De medewerker die op 1 januari 2022 in dienst is, heeft recht op de loonsverhoging. Dus ook BBL’ers, verkopers, parttimers en oproepkrachten. Hoe het zit met een werknemer die in schaal A (WML) is ingedeeld? Ook bij deze werknemer past u de loonsverhoging toe. Het is verder niet van belang of de medewerker ziek is, of niet goed functioneert. Er is één uitzondering. Alleen personeel dat valt onder de participatiewet, heeft geen recht op deze loonsverhoging.  

Geldt de loonsverhoging ook voor medewerkers die na 1 januari 2022 in dienst komen? 

Het korte antwoord is ja, de loonsverhoging geldt ook voor medewerkers die na 1 januari 2022 in dienst komen. Per die datum gaan namelijk de salaristabellen in de cao ook omhoog met die 1 procent. Het gevolg is dat de verhoging voor nieuw personeel geldt.  

Ook hier is een uitzondering. Een nieuwe medewerker die het WML (schaal A) verdient, kunt u het actuele minimumloon betalen. Schaal A van de loontabel in de cao moet op het niveau van het wettelijk minimumloon blijven. Dat kan alleen door de cao-verhoging niet toe te passen op schaal A. Dat gebeurt dus ook niet. Dit ziet u ook in de loontabel zelf. 

Is het mogelijk om af te zien van de loonsverhoging? 

Door het minimumkarakter van de cao is het niet mogelijk om minder dan de cao-afspraken toe te kennen. U moet deze loonsverhoging dus doorvoeren. Nu het voor sommige bedrijven lastige tijden zijn vanwege de Corona-pandemie, hebben cao-partijen wel een uitstelmogelijkheid afgesproken. Het advies was om hier alleen gebruik van te maken als dat nodig was.  De mogelijkheid bestond om de loonsverhoging (gedeeltelijk) een jaar uit te stellen in ruil voor extra vrije dagen. Voorwaarde was dat u dit uiterlijk 1 december 2021 aan uw personeel moest laten weten. Heeft u dat niet gedaan? Dan moet u de loonsverhoging toepassen.  

Heeft u wel tijdig de keuze tot uitstel gemaakt en wilt u meer weten? Lees dan hier verder.  

Loontabel 

Salaristabel-MvT-betaling-per-maand-vanaf-1-januari-2022-tot-en-met-31-maart-2022.jpg

Vragen?  


Heeft u vragen over de loonsverhoging van 1 januari 2022 voor motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 – 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.   

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring