Avondlockdown verlengd tot half januari

Laatste update 15 december 2021 Leestijd: 4 min

De huidige avondlockdown waarbij niet-essentiële winkels zoals showrooms en fietszaken om 17.00 uur moeten sluiten, duurt nog in ieder geval tot en met vrijdag 14 januari 2022. Reden daarvoor zijn de nog hoge besmettingscijfers en de besmettelijkere omikronvariant. Dit vertelden Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens de persconferentie op 14 december. De verlenging betekent ook dat rijscholen na 17.00 uur nog steeds geen lessen mogen aanbieden. Essentiële dienstverlening zoals tankstations, autowasstraten en werkplaatsen mogen ’s avonds open blijven. Financiële regelingen blijven beschikbaar.

Het kabinet kondigde tijdens de persconferentie nog een extra maatregel aan: de basisscholen moeten een week eerder dicht waarmee de kerstvakantie drie weken duurt. Vanaf maandag 20 of uiterlijk dinsdag 21 december blijven basisscholen en de buitenschoolse opvang dicht. Houdt er rekening mee dat deze maatregel effect kan hebben op de inzetbaarheid van medewerkers.

Huidige maatregelen

De huidige maatregelen, die in ieder geval nog tot en met vrijdag 14 januari gelden, zijn: 
  • Niet-essentiële winkels (waaronder fietszaken en showrooms) mogen tot 17.00 uur open blijven. De eerder aangekondigde basismaatregelen blijven daarbij van kracht. Werkplaatsen vallen onder de essentiële dienstverlening en mogen na 17.00 uur openblijven. Klanten mogen na die tijd hun auto afhalen bij de werkplaatsreceptie. De werkplaats moet wel strikt gescheiden zijn van uw verkoopactiviteiten.
  • Autowasstraten mogen na 17.00 uur open blijven. Verkoopactiviteiten, zoals de verkoop van reinigingsproducten, mogen niet na 17.00 uur plaatsvinden. 
  • Tankstations inclusief hun shops mogen de normale openingstijden blijven aanhouden. Voor horeca bij tankstations geldt nog steeds: ligt uw tankstation langs de snelweg, dan moeten uw bezoekers in de binnenruimte een mondkapje op maar hoeven zij geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Ligt uw tankstation niet langs de snelweg, dan moet u de klanten die gaan zitten en wat gaan eten om een coronatoegangsbewijs vragen. Daarbij geldt ook dat deze klanten een mondkapje op moeten bij verplaatsing én de 1,5 meter aan moeten houden. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
  • Contactberoepen: rijscholen mogen tot 17.00 uur rijlessen geven. Dat geldt voor zowel particuliere als beroepsmatige lessen. Theorielessen voor particulieren zijn toegestaan tot 17.00 uur. Meer informatie over de maatregelen voor rijscholen.

1,5 meter

Het is een verplichting om 1,5 meter afstand te houden. Dit betekent voor uw bedrijf een bezoekersnorm op basis van 1,5 meter capaciteit, dat is circa 1/3 van normale capaciteit ofwel 1 persoon per 5m2. Die verplichting wordt opgelegd aan individuen. Een winkelier of werkgever moet het mogelijk maken voor personen om de 1,5 meter na te leven. 

Quarantaineplicht

Als u zelf coronaklachten heeft of een van uw huisgenoten is positief getest dan heeft u een quarantaineplicht, ook al bent u gevaccineerd. Dat betekent dat u bij een positieve test 7 dagen thuis moet blijven. Als een huisgenoot corona heeft, gaat u 5 dagen in quarantaine en mag u pas na een negatieve test weer naar buiten. 

Steunmaatregelen

Momenteel kunnen ondernemers gebruikmaken van de NOW-regeling en daarmee loonsteun aanvragen voor november en december 2021. Ook is het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) verhoogd voor het vierde kwartaal voor dit jaar. 

Coronatoegangsbewijs

De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met de invoering van het coronatoegangsbewijs (CTB). In tegenstelling tot de signalen die BOVAG afgelopen week kreeg, wordt het CTB nu NIET ingevoerd in niet-essentiële winkels zoals showrooms. 

Basisregels 

Het advies blijft om volledig thuis te werken en er geldt een binnenlands reisadvies: blijf zoveel mogelijk thuis. Ook blijft het mondkapje verplicht in publieke binnenruimten zoals winkels. Daarnaast blijven de basisregels gelden: was vaak en goed uw handen, zorg voor en houd 1,5 meter afstand, blijf thuis bij klachten en laat u direct testen, en zorg voor voldoende frisse lucht. 

Vragen?

Kijk voor antwoorden op veelgestelde vragen op mijn.bovag.nl/corona. Kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Neem dan vooral contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of telefonisch op (030) 659 53 00.

Coronamaatregelen-14-december-2021.jpg
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring