Let op: Boa’s delen waarschuwingen uit voor niet dragen van mondkapjes achter de balie

Laatste update 30 april 2021 Leestijd: 2 min

BOVAG-leden zijn door boa’s gewaarschuwd voor het niet naleven van de mondkapjesplicht door baliemedewerkers. BOVAG heeft de ministeries EZK en VWS om opheldering gevraagd, omdat baliemedewerkers met een vaste zit- of staanplaats volgens een tijdelijke regeling uitgezonderd zijn van de mondkapjesplicht. In afwachting van een reactie, raadt BOVAG u aan om zelf te bepalen of u uw medewerkers wel of niet wilt verplichten tot het dragen van een mondkapje.

Bij BOVAG zijn de afgelopen tijd meerdere gevallen gemeld van leden die een officiële waarschuwing hebben gekregen omdat een medewerker achter de balie geen mondkapje droeg. De medewerkers zaten wel achter een plexiglas scherm, maar volgens de boa’s is dat niet voldoende. De leden kregen te horen dat zij een boete van € 4.000,- ontvangen als de baliemedewerkers bij een volgende controle opnieuw geen mondkapjes dragen.

BOVAG heeft opheldering gevraagd bij de ministeries EZK en VWS, want volgens de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 zijn baliemedewerkers uitgezonderd van de mondkapjesplicht. Hierin staat namelijk dat de mondkapjesplicht niet geldt voor personen die geplaceerd zijn en de veilige afstandsnorm in acht nemen. Placeren is het toewijzen van een zitplaats of, wanneer de aard van de activiteit dit vergt, een vaste plaats waar de activiteit uitgevoerd mag worden. BOVAG heeft dit ook op deze manier in het coronaprotocol staan. Sinds kort staat op de website van de Rijksoverheid echter dat werken achter een plexiglas scherm zonder mondkapje niet volstaat. Bij gebruik van een plexiglas scherm dient een medewerker ook een mondkapje te dragen, valt te lezen. Echter, dit is niet terug te vinden in de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 die tot 1 juni 2021 van kracht is. 

BOVAG is in afwachting van een reactie van de ministeries. Tot die tijd raadt BOVAG u aan om zelf te bepalen of u uw medewerkers wel of niet verplicht tot het dragen van een mondkapje.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring