Inspectie SZW controleert bedrijven vanaf maandag op preventie dieselmotoremissie 

Laatste update 30 april 2021 Leestijd: 2 min

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) controleert vanaf aanstaande maandag tot eind van het jaar steekproefsgewijs bij 150 bedrijven in de mobiliteitsbranche of die maatregelen hebben genomen om dieselmotoremissie (DME of dieselrook) in de werkomgeving tegen te gaan. De controle gebeurt aangekondigd en onaangekondigd. Bedrijven die hun zaakjes niet op orde hebben, kunnen een boete krijgen.

Waar controleert de Inspectie op? 

  • Het bedrijf heeft maatregelen getroffen om dieselmotoremissie te voorkomen. Hier staat welke maatregelen zoal genomen kunnen worden.
  • De Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) inclusief plan van aanpak is up-to date. Hier leest u meer over de RI&E.
  • Het bedrijf heeft een basiscontract met een gecertificeerde arbodienst. Bekijk de factsheet die het Ministerie van SZW heeft opgesteld om te zien waar een basiscontract aan moet voldoen.
  • Het bedrijf heeft een preventiemedewerker aangesteld. Lees hier alles over de rol en taken van de preventiemedewerker. 
  • Als bij een rondgang door het bedrijf andere arbozaken niet in de haak zijn, zal de inspecteur daar ook op handhaven.

Welke bedrijven controleert de inspectie?

De inspectie selecteert op SBI-codes 451 en 452. Dat zijn auto- en truckbedrijven, caravan- en camperbedrijven, motorenrevisiebedrijven en schadeherstel- en carrosseriebedrijven. 

Waarom deze controle?

Dieselmotoremissie is een sluipend gevaar. De kleine roetdeeltjes zijn kankerverwekkend en je hebt niet meteen in de gaten dat ze zo schadelijk zijn. Daarom is het belangrijk en ook voorgeschreven om maatregelen te treffen tegen DME. 

Vragen over deze controle, of de RI&E? 

Kijk op de website van OOMT.

Bellen kan ook:
  • Servicedesk van OOMT: (0800) 0155 
  • BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring