BOVAG Coronamonitor: voorzichtig herstel branche 

Laatste update 23 april 2021 Leestijd: 2 min

Bijna de helft van de BOVAG-ondernemers rapporteert nog steeds een omzetdaling, van gemiddeld 27%. Een vijfde van de BOVAG-ondernemers denkt afscheid te moeten nemen van personeel. En een derde van de ondernemers maakt gebruik van een of meer steunregelingen. Maar toch is er een kentering waarneembaar op veel fronten en is de branche minder somber dan in de vorige BOVAG Coronamonitor. 

De harde lockdown is er af. De showrooms en winkels gingen - op afspraak en beperkt - weer open, en dat resulteerde in een coronamonitor die voor het grootste gedeelte een positievere teneur laat zien dan zes weken geleden. 85 procent van de ondernemers denkt nu de crisis te overleven. Vijf procentpunt meer dan anderhalve maand terug. 47 procent rapporteert een omzetdaling, tegen 61 procent in de vorige monitor. Meest genoemde impact van de crisis is nog steeds 'minder klanten'. Deze categorie haalde de vorige ronde nog 73 procent, nu  is dat 58 procent. Opvallend is dat waar de meeste vormen van impact dalen, 'beleveringsproblemen' en 'verzuim' juist vaker genoemd worden.  

Personeel en bedrijfsvoering 

20 procent van de ondervraagden denkt afscheid te moeten nemen van medewerkers. Dat was in de vorige monitor nog 26 procent. Werkplaatsmedewerkers en leerlingen worden wat minder vaak genoemd, kantoorpersoneel wat vaker. Meer ondernemers melden dat ze investeren zoals ze van plan waren. Het percentage ondernemers dat meldt de bedrijfsvoering naar aanleiding van de crisis aan te passen, daalde van 37 naar 29 procent. 

Steun 

33 procent van de ondernemers maakt gebruik van een of meer van de steunregelingen van de overheid. Dat is vier procentpunt minder dan vorige keer. Bijna de helft betreft de NOW 3.2  en 3.3. En zo'n 17 procent de TVL voor Q1 en Q2. 

BOVAG-Coronamonitor-week-16-21.jpg
Download de monitor hieronder:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring