Zorgen over vertragingen Tozo-uitkering door extra vermogenstoets

Laatste update 11 september 2020 Leestijd: 2 min

BOVAG is bezorgd dat kleine zelfstandigen vanaf 1 oktober mogelijk langer moeten wachten op een Tozo-uitkering. Nieuw onderdeel van de aanvraag voor de aanvullende uitkering is een vermogenstoets. Net nu – op aandringen van BOVAG – de vorige Tozo-regeling was versimpeld en versneld, krijgen gemeenten er dus een extra taak bij. BOVAG vreest dat mogelijke capaciteitsproblemen terugkeren, met als gevolg dat ondernemers langer op hun uitkering moeten wachten.

BOVAG is verder bezorgd dat een grote groep zelfstandigen buiten de boot valt door de vermogenstoets. Die bepaalt dat wanneer een ondernemer meer dan € 46.520 aan beschikbare geldmiddelen heeft (zoals contant geld, bank- en spaarsaldi en aandelen, obligaties en opties e.d.) niet in aanmerking komt voor Tozo 3. Ander vermogen, waaronder dat uit de eigen woning, afgeschermd pensioen, bedrijfspand, machines, zakelijke apparatuur en voorraden, wordt buiten beschouwing gelaten. De toets wordt zodanig vormgegeven dat u geen onderdelen van uw onderneming hoeft te liquideren. Uit een enquête onder leden blijkt dat de Tozo-uitkering voor een kwart van de circa 1100 ondervraagden heel belangrijk is. Van hen heeft bijna de helft meer dan € 46.520 aan beschikbaar vermogen, waardoor zij geen aanspraak kunnen maken op een Tozo-uitkering.

Ondernemersklankbord (OKB)

Wilt u weten van welke regelingen u gebruik kunt maken of heeft u hulp nodig bij de aanvraag ervan? Maak dan gebruik van het gratis advies en de hulp van het Ondernemersklankbord. De Stichting Ondernemersklankbord (OKB) is een landelijk netwerk met 300 adviseurs en één van de grootste, onafhankelijke non-profitorganisaties die zich belangeloos voor ondernemers inzet.

Hulp nodig?

Vul het contactformulier in en één van de OKB-adviseurs neemt binnen 3 werkdagen contact met u op.

Aanmelden Ondernemersklankbord

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring