Vpb: wel verlaging lage tarief, geen verlaging hoge tarief

Laatste update 15 september 2020 Leestijd: 2 min

De eerder aangekondigde verlaging van het hoge tarief van de vennootschapsbelasting gaat niet door, waardoor dit tarief op 25% blijft. Met deze financiële ruimte wil het kabinet onder meer bedrijven stimuleren om investeringen te doen. Daartoe komt vanaf 2021 een nieuwe investeringskorting: de baangerelateerde investeringskorting of BIK. Als bedrijven een investering doen, zoals de aankoop van een nieuwe machine, krijgen ze een korting die ze kunnen verrekenen via de loonheffing. Details van de regeling worden nog verder uitgewerkt.

De verlaging van het lage Vpb-tarief van 16,5% naar 15% gaat wél door. Bovendien gaan meer mkb-bedrijven in de komende jaren dit lagere tarief betalen. Vanaf 2021 geldt het lage tarief voor winsten tot € 245.000 in plaats van € 200.000. In 2022 zal deze grens verder verhoogd worden naar € 395.000.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek wordt verder verlaagd. Het kabinet compenseert dit, zodat de meeste zelfstandigen er volgend jaar nog steeds op vooruit gaan (arbeidskorting en wijziging inkomstenbelasting). Het kabinet bouwt de zelfstandigenaftrek sneller en sterker af, bovenop de stappen die vorig jaar al zijn ingezet. Vanaf volgend jaar wordt de aftrek jaarlijks verlaagd; totdat deze in 2036 uitkomt op € 3.240. Dit was oorspronkelijk € 5.000 in 2028. Hiermee worden de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen verminderd.

Prinsjesdag: de nabeschouwing

Wat is er nog meer op Prinsjesdag bekendgemaakt, en wat betekenen deze plannen voor u als BOVAG-ondernemer? Wat betekenen ze voor uw klant, uw markt? Wat betekenen ze voor de economie? BOVAG biedt vrijdag 18 september antwoord op die belangrijke vragen. Dat doen we van 11:00 tot 12:00 uur in de vorm van een online talkshow. Kijk voor meer informatie en om u aan te melden voor ‘Prinsjesdag: de nabeschouwing’ op mijn.bovag.nl/prinsjesdag2020 of bekijk hieronder de persoonlijke boodschap van voorzitter Han ten Broeke.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring