Stijgende lijn caravanverkoop, campers naar record

Laatste update 07 september 2020 Leestijd: 3 min

De verkoop van nieuwe caravans kroop de afgelopen maanden uit het coronadal en noteerde in augustus een plus van 14,2 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2019. In totaal werden er vorige maand 653 nieuwe exemplaren de showrooms uitgereden, zo blijkt uit de cijfers van BOVAG, KCI en RDC. De afzet van nieuwe campers heeft een nieuw jaarrecord binnen handbereik.

Met 5.754 nieuwe caravans dit jaar loopt de teller nog welgeteld 15 stuks achter op het totale aantal registraties in de eerste acht maanden van 2019. Vooral in april en mei werd de caravanbranche hard geraakt door de coronacrisis, met dalingen van 30 procent in het aantal afleveringen. Toen eenmaal duidelijk werd dat een vakantie op de camping deze zomer wél mogelijk was, stegen de registraties in juni met ruim een kwart ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en in juli zelfs met bijna 50 procent. De vakhandel leverde in augustus 1.564 gebruikte caravans af en dat was ruim 4 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden van het jaar werden 10.730 occasions verkocht (plus 5 procent).

Campers richting record

Vorige maand werden 238 nieuwe campers afgeleverd en dat betekent een stijging van 75 procent in vergelijking met augustus 2019. Het jaartotaal koerst intussen op een record af, met 2.051 registraties tot en met augustus. Er werden in 2020 al meer campers geregistreerd dan in elk van de kalenderjaren tot en met 2018 en het jaartotaal van 2.074 stuks vorig jaar ligt binnen handbereik. In maart en april werd ook de camperverkoop getorpedeerd door de coronamaatregelen, getuige de dalingen van respectievelijk bijna 50 en 30 procent ten opzichte van dezelfde maanden in 2019. In juni en juli werden vervolgens 85 tot 90 procent méér registraties geteld, terwijl ook in het eerste kwartaal van dit jaar al een stijging van bijna een kwart werd gerealiseerd. De camperbedrijven konden tevens 1.319 verkochte occasions noteren in augustus, een toename van bijna 27 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Tot nu toe werden dit jaar 9.961 tweedehands kampeerauto’s afgeleverd en dat is 13 procent meer dan een jaar geleden.

Vooruitzichten

Duidelijk is dat kamperen met een eigen caravan of kampeerauto (of vouwwagen) een volwaardig coronaproof vakantiealternatief is. Of de stijgende lijn van de afgelopen maanden ook in de rest van het jaar door zal zetten, is vrijwel geheel afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus, zowel in binnen- als buitenland. Lockdowns en negatieve reisadviezen kunnen roet in het eten gooien voor wat betreft vakantieplannen en uitstapjes, zoals dat ook afgelopen voorjaar gebeurde.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring