Regelruimte buiten cao - ADV 

Laatste update 15 september 2020 Leestijd: 2 min

Hoewel de cao voor het motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf zaken tussen werkgever en werknemer voorschrijft, blijven er mogelijkheden om ook zelf afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden. De grote voorwaarde voor elke wijziging in arbeidsvoorwaarden is dat uw personeel ermee instemt. Dit kan via een ondernemingsraad of een andere vorm van personeelsvertegenwoordiging. Neem bijvoorbeeld het aantal ADV-dagen. 

Arbeidsduurverkorting of ADV wil zeggen dat het bedrijf een regeling heeft waarbij werknemers meer uren werken dan waarvoor ze betaald krijgen, bijvoorbeeld een 40-urige werkweek met een salaris voor 38 uur. De extra uren kunnen worden opgenomen in vrije tijd of uitbetaald worden. Er zijn twee standaard vormen van ADV (in blokken of in flexibele werktijd), maar u kunt ook kiezen voor een andere vorm van arbeidsduurverkorting. De keuze voor de vorm van ADV, en ook het wijzigen van die keuze moet volgens de cao tot stand komen in overleg met de ondernemingsraad. Is die er niet, dan kan ook overlegd worden met een personeelsvertegenwoordiging (PVT) of een delegatie van het personeel, de werknemersdelegatie. Zijn die er niet, dan moet u overleggen met een vakbond. Uiteindelijk moet er overeenstemming bereikt zijn voordat u de wijzigingen op de cao doorvoert in uw organisatie.  

Wanneer u gebruik maakt van de vrije keuze in ADV, dan moet u de gekozen vorm van ADV melden bij de Bedrijfsraad. Voor de cao carrosserie moet een melding worden gedaan bij de Vakraad.

Vragen? 

Heeft u vragen over ADV of over het regelen van personeelsvertegenwoordiging? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring