EZK blij met nieuwe opzet mededingingskader 

Laatste update 17 september 2020 Leestijd: 2 min

De EU-commissie heeft net als het ministerie van Economische Zaken aangegeven dat het huidige mededingingskader moet worden herzien. Het is op dit moment niet opgewassen tegen ongewenste marktcontrole door steeds meer data-gedreven fusies. Fusies die wat betreft omzetgrootte worden goedgekeurd maar die door data te koppelen de markt toch ernstig kunnen ontregelen. BOVAG heeft zich ingezet om hierin ook de automotive-branche mee te nemen. 

Het mkb maakt gebruikt van platforms waartoe het toegang krijgt door data aan te leveren. Wat er precies met die data gebeurt, is niet altijd helder voor de mkb’ers. Ondertussen vinden er achter de schermen fusies plaats waarbij grote databases worden gekoppeld. Vooral het mkb is de dupe van dit soort fusies omdat de databedrijven op termijn kunnen gaan concurreren met het mkb en zelfs de markt kunnen gaan domineren. Deze data wordt namelijk op een handige manier omgezet naar online-platforms die steeds slimmer worden en uiteindelijk het verdienmodel van de ondernemer ondermijnt.  Het mkb kan niet op tegen deze marktcontrole,  maar zorgt wel voor een vitale samenleving door het scheppen van banen en het levendig houden van winkelstraten. Daar moet een nieuw mededingingskader in gaan helpen. 

BOVAG heeft zijn bijdrage geleverd op de notitie van het ministerie van Economische Zaken en vindt dat deze ondernemers gebaat zijn bij invoering van een nieuw mededingingskader dat: 
  • bij voorkeur normering vooraf regelt in plaats van handhaving achteraf   
  • het mogelijk maakt om ‘makkelijk’ je data ‘mee te nemen’ naar een ander platform om ongewenste afhankelijkheid te voorkomen.  
Mede door inzet van BOVAG wordt nu ook het voorbeeld van de automotive meegenomen zodat een ‘gelijk speelveld’ ontstaat met eerlijke regels. Naar verwachting komt de Commissie in het eerste kwartaal van 2021 met een voorstel. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring