WHOA: deze nieuwe wet helpt faillissementen te voorkomen

Laatste update 16 oktober 2020 Leestijd: 3 min

Door de coronacrisis verkeren veel ondernemers in zwaar weer, en is de verwachting dat meer bedrijven geldproblemen krijgen of failliet gaan. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kan helpen om een faillissement te voorkomen, met een onderhands akkoord dat álle schuldeisers bindt. De Eerste Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel, waarvan de voorbereidingen bijna acht jaar hebben geduurd. Deze wet is goed voor de economie en het banenbehoud. De verwachting is dat de wet dit jaar nog ingaat.

De Wet Homologatie Onderhands Akkoord is een aanpassing van de faillissementswet. De WHOAzorgt ervoor dat een bedrijf geherstructureerd, gesaneerd of beëindigd kan worden met een onderhands akkoord dat wordt goedgekeurd door de rechter. 

‘Homologatie’ door de rechter 

Op dit moment kan alleen een akkoord over het afbetalen van schulden worden bereikt als alle betrokken schuldeisers en aandeelhouders daarmee instemmen. Elke betrokkene kan weigeren om in te stemmen, om zo een betere positie voor zichzelf te creëren. Hierdoor is het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om tot overeenstemming te komen, waardoor een bedrijf alsnog faillissement moet aanvragen. Hierin komt verandering in. Met de nieuwe wet kan niet meer worden gedwarsboomd door een individuele schuldeiser of aandeelhouder. De rechter beoordeelt de eerlijkheid van de procedure en de verdeling, en na het ‘homologeren’ (goedkeuren) van het akkoord door de rechter, wordt het akkoord ook opgelegd aan schuldeisers die onterecht medewerking weigeren. Het doel van de wet is om hiermee het aantal faillissementen terug te dringen.

Herstructurering levensvatbare bedrijfsactiviteiten

Ondernemingen die vanwege een te zware schuldenlast failliet dreigen te raken maar beschikken over bedrijfsactiviteiten die nog wel levensvatbaar zijn, kunnen door deze wet makkelijker doorgaan en een faillissement voorkomen. Rendabele bedrijfsactiviteiten kunnen worden geherstructureerd, voordat zij in faillissement belanden. Dit draagt bij aan behoud van werkgelegenheid. 

Zachte landing bij bedrijfsbeëindiging

Een bedrijf waarvoor stoppen de beste overweging is, krijgt met de WHOA de kans op een ‘zachte landing’. Door de coronacrisis staat het water een aantal ondernemers aan de lippen, en is doorgaan niet altijd mogelijk. Dan is het fijn dat voor hun onderneming een gecontroleerde afwikkeling kan plaatsvinden, waarbij schuldeisers doorgaans in een betere positie worden gebracht dan wanneer een faillissement plaatsvindt. Een faillissementsprocedure is namelijk duur en kan lang duren. Bovendien heeft een faillissement heftige gevolgen voor de schuldenaar, die bij een persoonlijke aansprakelijkheid alles kan kwijt raken wat hij heeft opgebouwd. Kortom, bij deze zachte landing zijn naast de ondernemer ook de schuldeisers gebaat.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring