Recyclingbijdrage 2021 met 5 euro omlaag naar 30 euro

Laatste update 15 oktober 2020 Leestijd: 2 min

De recyclingbijdrage voor nieuwe personen- en lichte bedrijfswagens is in 2021 30 euro. Dit jaar was de bijdrage 35 euro. De daling van bijna 15 procent komt door effici├źntiemaatregelen in de autorecyclingketen. ARN, de organisatie die namens de autobranche uitvoering geeft aan de producentenverantwoordelijkheid, heeft dat bekendgemaakt.

98 procent auto’s hergebruikt

De recyclingbijdrage op auto’s maakt het mogelijk om aan de wettelijke verplichting van minimaal 95 procent autorecycling inclusief hergebruik te voldoen. Alle afgedankte auto’s in Nederland worden duurzaam gerecycled en vrijwel alle restmaterialen worden nuttig toegepast. Autodemontagebedrijven, shredderbedrijven en recyclingbedrijven hebben in de afgelopen jaren een recyclingpercentage van ongeveer 98 procent bereikt.

Recyclingbijdrage 

De bijdrage aan de recycling van auto’s is in 1995 ingevoerd en heette toen nog verwijderingsbijdrage. In 1995 was dit een bedrag van 250 gulden. Dit bedrag is in de afgelopen 25 jaar fors gedaald en heet nu recyclingbijdrage. Toen de euro kwam werd het bedrag € 45,-. Dat bleef zo tot 2016. Sinds 2017 daalt de recyclingbijdrage elk jaar met € 2,50 tot € 35,- in 2020. Volgend jaar is de recyclingbijdrage € 30,-. Met deze bijdrage is het mogelijk om auto’s duurzaam te demonteren en te recyclen.

Landelijk dekkend netwerk

ARN verzorgt in samenwerking met de RAI Vereniging de jaarlijkse verslaglegging aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu en zorgt voor een landelijk dekkend netwerk met bedrijven waar de eindgebruiker zijn auto of accu kosteloos kan inleveren. Kijk voor meer informatie op de website van ARN.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring